Popklassikot 1977

#30 Neil Young – Like a Hurricane

”Once I thought I saw you in a crowded hazy bar /
dancing on the light from star to star”

Like a Hurricane ei ole suinkaan ainoa Neil Youngin 1970-luvulla kirjoittama klassikko. Siitä huolimatta se tuntuu jotenkin erityiseltä, Crazy Horsen magnum opukselta.

Kappale nauhoitettiin Zuman ilmestymisen aikoihin marraskuussa 1975, mutta Young panttasi sitä lähes kaksi vuotta, kunnes se julkaistiin American Stars ’n Barsilla.

Kappaleen lojuessa hyllyllä Young hankkiutui Crazy Horsensa kanssa huikeaan vireeseen. Like a Hurricane summaakin koko sen muotokielen, joka yhtyeelle kehittyi noina vuosina: kahdeksan minuutin tinkimätöntä esitystä kantaa romuluinen rytmiryhmä, oudolla tavalla vetoava sävel ja – no – hirmumyrskyn lailla riehuva kitara.

Soundin Olli Haavisto summasi kappaleen elementit aikalaisarviossaan täsmällisesti: ”Jälleen mahtavaa ’väärinsoittoa’, epätoivoisesti sävelmän koukeroita seuraavaa laulua ja tukeva komppi”.

Huima soitanta ja vaikuttavalla tavalla suurpiirteinen ulkoasu ovat jättäneet kappaleen tunnustuksellisuuden varjoonsa. Kuitenkin Like a Hurricane on melodialtaan ja sanoituksiltaan yksi kauneimpia Youngin kirjoittamia rakkauslauluja. Youngin toisinaan esittämät akustiset versiot konkretisoivat sen herkän sanoman.

Vaikka laulussa jää epäselväksi, onko tarinan loppu onnellinen, tuntuu sen riveiltä löytyvän valtava tunnelataus ja tukku avomielisyyttä:

”I am  just a dreamer, but you are just a dream /
You could have been anyone to me /
Before that moment you touched my lips /
That perfect feeling when time just slips /
Away between us on our foggy trip”

http://www.youtube.com/watch?v=Obfci1CIqq8&feature=related
Neil Young – Like a Hurricane

Bonus!

Like a Hurricane on kiinnostanut myös muita muusikoita. Etenkin countryn ja americanan kanssa veljeilevät artistit ovat ottaneet laulun omakseen. Brittiläinen The Mission on puolestaan osoittanut viisun taipuvan myös ehdaksi goottirockiksi. Kappale on kuulunut monenlaisina versioina myös Youngin omaan keikkasettiin. Onkin vaikea kuvitella, että tämä puhuri tyyntyisi koskaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
The Mission – Like a Hurricane