Popklassikot 1985

#30 Beastie Boys – She’s on It

Beastie Boys, nerot liikenteessä.

Yhdeksänkymmentäluvulla ei ollut mitään niin viileää kuin Beastie Boys. Check Your Head (1992), Ill Communication (1994) ja yhtyeen Suomessakin Top 3:een nostanut Hello Nasty (1998) olivat kaikki kiistattomia klassikoita ja muodostavat villisti tyylilajista toiseen loikkivan albumitriptyykin, joka hakee vertaistaan – muutenkin kuin pelkästään hiphopin viitekehyksessä.

Ultraviileää ja kaiken poikamaisuutensa takana aina vakavalta ja älylliseltä vaikuttanutta 1990-luvun Beastie Boysia kuunnellessa on helppo unohtaa yhtyeen juuret. On helppo unohtaa motorisoitu, ilmalla täytetty jättiläispenis, joka sojotti keskellä lavaa vuoden 1987 pahamaineisella Licensed to Ill -kiertueella. On helppo unohtaa urporockin budweiserinlöyhkäinen maailmanennätys (You Gotta) Fight for Your Right (To Party!). On helppo unohtaa She’s On It.

Beastie Boys perustettiin vuonna 1979. Yhtye aloitti hardcorepunkilla ja löysi hiphopin vasta toisella ep-levyllään, Cooky Pussilla (1983).

Sen julkaisua seuranneilla keikoilla Beastie Boys tutustui newyorkilaiseen dj-nuorukaiseen Rick Rubiniin, jonka vuonna 1984 perustaman Def Jam Recordings -levy-yhtiön talliin trio kuului päivästä yksi lähtien.

On vaikea päättää, kumpi Beastie Boysin vuoden 1985 singleistä on typeryydessään nerokkaampi: tyhjentävästi nimetty Rock Hard vai ”A-luokan” naisihmisestä kertova She’s On It. Jälkimmäinen kuitenkin muistetaan paremmin, koska ensimmäinen jouduttiin vetämään luvattoman AC/DC-samplen (Back in Black) takia markkinoilta pian julkaisunsa jälkeen.

She’s On It noudattaa varhaisen Beastie Boysin yksinkertaista kaavaa. Biisin aineksiksi riittävät rupisella soundilla soitettu kitarariffi, rumpukoneen hard rock -ryske ja muutama säkeistöllinen debiiliä riimittelyä ja sloganiksi typistynyt huutokertosäe.

She’s On It ”kertoo” naisesta, joka ehtii kappaleen säkeistöjen aikana muun muassa nalkuttaa, opiskella, räpsytellä makuuhuonesilmiään ja pudottautua polvilleen.

“It’s gets annoying – so high on the tip
If a pirate had a Def Jam shirt – she’d be hard on his ship”

Sanoituksen ansioista kertoo jotain, että lyriikoiden analysoimiseen keskittyvällä Songmeanings-verkkosivustolla sen sisältöä on intoutunut ruotimaan kokonaista nolla ihmistä.

Mutta se video! Paukapäisen briljantti yhdistelmä Benny Hilliä, keskenkasvuisia kaksimielisyyksiä, The Beatlesin Helpiä, Marxin veljeksiä ja surkeaa campus-huumoria, jonka rinnalla American Pie -elokuvat vertautuvat Kieslowskin Kolme väriä -trilogiaan.

Toisin sanoen ei mitään, mitä ei voisi rakastaa täysin… hih hih, rinnoin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

She’s On It -single ei ilmestynyt Def Jamin vaan Warnerin kautta, sillä kappale julkaistiin alun perin Krush Groove -elokuvan (1985) soundtrackilla. Michael Schultzin ohjaama elokuva mukailee vapaasti Def Jamin alkuvaiheita, ja Beastie Boysin lisäksi siinä esiintyvät omana itsenään muun muassa Run-D.M.C., Rick Rubin, Kurtis Blow ja LL Cool J.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!