Popklassikot 2000

#3 The Avalanches – Since I Left You

The Avalanches - kuusi miestä, yksi sohva ja kilometreittäin vinyyliä.

The Avalanches – kuusi miestä, yksi sohva ja kilometreittäin vinyyliä.

Keskustelu sivistymättömän skribentin ja anonyymin toimitussihteerin välillä.

 Niistä Avalancheista: sopiiko, jos kirjoitankin Frontier Psychiatristista enkä Since I Left Yousta?

 Ei sovi missään tapauksessa. Frontier = paskaa, Since = klassikoiden klassikko.

Värillisiä karkkirakeita, nuoruuden unelmia, kukkamekkoja, autoretkiä jätskiautolla, enkelinsiipiä, haalistuneita Polaroid-valokuvia.

Tämä australialainen duo varasti ja labrassaan jalosti kaikkensa. Se sekoitti muumioituneita soul- ja jazz-sampleja, jotka eivät koskaan selviytyneet standardeiksi, funk-levyjä, joista tiesivät vain divarinisti-dj:t, elokuvien ääniraitoja sekä teollisuuskaupunkidiasporan kolhoa dubia ja hiphopiakokosi levyn lähes pelkästään sampleista.

Emoalbumilla soi ajaton ja äärivisuaalinen fuusio kaikkia vuosikymmeniä 1960-luvulta 2000-luvulle.

Kappaleen näennäiseen tuttifruttiin on helppo eksyä ja vain hymyillä typerästi, kun pojilla on niin mahtava meininki Tällaisella poikkeuksellisella musiikilla on kyky kuljettaa kuulijansa mielen terra incognitalle ja maalata sinne viidakoita täynnä jalokiviaarteita, hämyisiä satamakaupunkeja, kesyttömiä valtameriä, kauan unohdettuja raunioita tai kaukaisia aurinkokuntia ja niiden outoja asukkeja. Se on kuin kaunis auringonsäteiden ja vesiroiskeen synnyttämä valoilmiö, sateenkaaren (!) välähdys, joka häipyy näkyvistä yhtä äkkiä kuin se ilmestyikin jättäen silti kuvan verkkokalvoille palamaan.

Kappaleen elementit ovat niin kohdallaan, että on parhausteknisistä syistä täysin paradoksaalista, että biisi onnistuisi olemaan enemmän kuin osiensa summa.

Rennompaa ja smoothimpaa kappaletta ei vuonna 1977 julkaistu – tokkopa on julkaistu sen jälkeenkään.


Kappale, jonka laulut on täysin samplattu vanhalta levyltä, on hieman hankala promottava. Kuka laulaa musiikkivideolla? Kuka hoitaa Top of the Popsin?
Ja musiikkivideo edustaa lajia parhaimmillaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!