Popklassikot 1985

#3 Simple Minds – Don’t You (Forget About Me)

Hei, älä mene! Minä katson sinua!

Tämä kappale voisi olla päänsisäinen monologi. Nuori mies istuu baaritiskillä, tanssilattialle ja sieltä pois kulkevia ihmisiä tarkkaillen. Ohikulkeva mies tai nainen katsoo häntä parin sekunnin ajan silmiin. Joskus muutama sekunti on todella pitkä aika.

”Will you recognise me?
Call my name or walk on by
Rain keeps falling, rain keeps falling
Down, down, down, down”

Loputtomassa hetkessä päätetään johtaako tämä vilkaisu mihinkään. Johtaa tai ei, elämä on silti muuttunut jollain tavalla. Yksinpuhelun puitteissa voi käydä läpi kaikki kuvitellut reaktiot yritykseen ottaa lähempää kontaktia.

Ja tanssia voi yksinkin.

”Don’t you forget about me
I’ll be alone, dancing you know it baby
Going to take you apart
I’ll put us back together at heart, baby”

Ja sitten se on ohi. Seuraavaa silmäparia odottaessa…

Don’t You (Forget About Me) –kappaleen tie levylle oli kiemurainen. Perinnetieto kertoo, että Keith Forsey kirjoitti sen alun perin Billy Idol mielessään. Kappale on helppo kuvitella Idol-versiona. Huhujen mukaan myös Bryan Ferry passasi, eikä Simple Mindskaan meinannut kiinnostua. Ankaran lobbauksen jälkeen bändi kuitenkin sävelsi intron ja äänitti biisin.

Simple Minds teki itsestään puolivahingossa supertähtiä. Kiitos John Hughesin Breakfast Clubin ja sen ikonisen viimeisen kuvan, Don’t You Forget About Mestä tuli heidän ensimmäinen jenkkihittinsä.

Don’t You Forget About Me edelsi Once Upon a Time-levyä, joka ylsi Yhdysvalloissa sijalle 10 ja myi kultaa. Britanniassa se meni ykköseksi ja myi platinaa. Kappaletta ei löydy levyltä, johtuen ehkä bändin alun perin nuivasta suhtautumisesta kappaleeseen.

Don’t You Forget About Me on soinut säännöllisesti radioissa ympäri maailman 27 vuotta. Sama meno tulee jatkumaan nähtävissä olevan tulevaisuuden. Se on ymmärrettävää. Biisi on hieno ja ehkä olosuhteista johtuen se on saatu purkkiin sekä massiivisena että välittömänä. Kolmessa tunnissa.

http://www.youtube.com/watch?v=jpc7TBhilFI

BONUS!

Katso Breakfast Clubin päätöshetket tästä.