Popklassikot 1981

#3 Queen & David Bowie – Under Pressure

David ja Freddie. Miten egosi voi?

Queenillä ei ollut ehkä yhtä helposti tunnistettavaa tai kapeiden parametrien puitteissa toimivaa omaa soundia kuin esimerkiksi AC/DC:llä, mutta Under Pressure kuulostaa silti orkesterin tyylien kirjon puitteissa vieraalta. Se ei oikein sovi mihinkään kohtaa Another One Bites The Dustista Bohemian Rhapsodyyn kulkevalla janalla.

Biisi syntyi studiojamina. Tämä on epätyypillistä toimintaa Queenille, jonka jäsenistä kaikki olivat kovan luokan säveltäjiä. Kuten myös David Bowie, tietenkin.

Juuret kuuluvat kappaleen lauluissa. Paljon sanattomia pätkiä. Rakenne on poukkoileva, mutta ei yhtä harkitulla tavalla kuin aiemmin mainittu minirockooppera. Omalla tavallaan Under Pressure on kuin Sveitsissä äänitetty, englantilainen Brontosauruksen yö.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Joustofroteepaitaa käyttävän villi-ihmisen sijaan kappaleessa kuitenkin lauletaan:

”Chippin’ around – kick my brains around the floor
These are the days it never rains but it pours
Ee do ba be ee da ba ba ba
Um bo bo be lap”

Under Pressure liitettiin Queenin uran ehkä heikoimmalle levylle jotenkin jälkijättöisesti. Hot Space todisti, ettei Queenistä ollut oikeasti diskobändiksi. Under Pressure on levyn viimeinen kappale ja ainoa valopilkku.

Oudointa kappaleessa on kuitenkin, ettei se kuulosta viiden valtavan egon yhteentörmäykseltä vaan ihan oikean bändin tekeleeltä. Ja ajattomalta sellaiselta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!