Popklassikot 1994

#3 Oasis – Supersonic

Liam (keskellä), Noel (oikealla) ja… niin.

Huhtikuussa 1994 brittipop-kuume nousi. Suede ja Blur olivat jo edellisvuonna esitelleet musiikillista kaavaa, joka upposi erityisesti brittiläisiin musiikinkuluttajiin. Mutta nyt oli uuden bänditulokkaan vuoro yrittää. Creation Records oli signannut kahteen rääväsuuhun, Liam ja Noel Gallagheriin, henkilöityvän kokoonpanon. Yhtyeen nimi oli Oasis.

Debyyttisingle Supersonic kiteyttää niin hyvässä kuin pahassa kaiken oleellisen manchesterilaisyhtyeestä. Se sisältää kaikki elementit, joita yhtye kierrätti vuosien ajan kappaleesta toiseen.

Noel Gallagherin yksinkertaiseen, mutta tarttuvaan sävellykseen kirjoittama sanoitus on suurimmaksi osaksi silkkaa hölynpölyä. Tekstistä löytyy kyllä keskenään rimmaavia sanoja, mutta ei juurikaan järjellisiä merkityksiä. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin säkeistöjen ensimmäiset rivit:

“I need to be myself, I can’t be no-one else”

”You need to be yourself, you can’t be no-one else”

Nuo naiivit toteamukset ovat Oasiksen ohjelmanjulistus.

Gallagherin veljekset olivat pienituloisesta perheestä Manchesterin paskaisesta lähiöstä. Ei heillä ollut muita vaihtoehtoja kuin ryhtyä autovarkaiksi tai tarttua sähkökitaraan ja perustaa bändi. Levytyssopimus Creation Recordsin kanssa voisi olla heidän oikotiensä parempaan elämään.

Nuo säkeistöjen ensimmäiset rivit ovat merkityksellisiä myös siitä syystä, että yhtye palasi niiden temaattiseen sisältöön uransa aikana useita kertoja. Esimerkiksi reilu vuosi myöhemmin ilmestyneen (What’s the Story) Morning Glory? -levyä ennakoineen Roll With It -singlen sanoitus on muovailtu samasta itsepäisestä ylpeydestä kuin Supersonicin teksti.

Supersonic esittelee myös Liam Gallagherin laulumaneerin. Kappaleella hänen tapansa venyttää rivien viimeisiä sanoja kuulostaa vielä luontevalta, mutta vuosia myöhemmin se muuttui persoonallisesta piirteestä rasitteeksi.

Supersonic tiivistää alle viiteen minuuttiin yhtyeen vahvuudet. Ei siis mikään ihme, että biisi kulki bändin liveseteissä viimeiseen saakka. Oasishan hajosi vuonna 2009.

Nelisen kuukautta Supersonicin ilmestymisen jälkeen Oasis julkaisi debyyttialbuminsa Definitely Mayben. Se nousi suoraan brittilistan kärkeen. Supersonic oli lähtölaukaus yhtyeen kokaiininhuuruisille sekoiluille.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Noel Gallagher on Supersonicista niin ylpeä, että hän on esittänyt sitä keikoillaan vielä Oasiksen hajoamisen jälkeen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!