Popklassikot 1988

#3 N.W.A. – Straight Outta Compton

Nämä herrat ovat mieltyneet neuvostoliittolaisiin rynnäkkökivääreihin.

”You are now about to witness the strength of street knowledge”

Voin vain kuvitella niiden kuulijoiden – olivat he sitten radiosensoreja, poliitikkoja tai nuorisoa – reaktion, kun he huomasivat, millainen neliminuuttinen täyslaidallinen tuottaja Dr. Dre’n lausumaa johdantoa seurasi.

Public Enemyn Chuck D sanoi taannoin eräässä haastattelussa, että ennen hiphop-artistit pyrkivät olemaan tietoisesti erilaisia ja kehittämään omaa ilmaisuaan. Totta, Public Enemyn poliittinen ja intellektuelli east coast -ilmaisu olikin jotain muuta kuin N.W.A:n räävitön kaaoksennälkä.

Chuck D:n ajatusta voisi jatkaa siten, että räppärit pyrkivät myös yhä äärimmäisempään ilmaisuun. Ja kas, näin käykin kahden arkkivihollisen, metallin ja räpin rinnastus. Sillä N.W.A:n Straight Outta Compton teki – niin levynä kuin kappaleenakin – räpille kutakuinkin saman, mitä Slayerin Reign in Blood metallille. Äärimmäisempää ja väkivaltaisempaa – sekä rutkasti paheksuttavampaa. Gangsta rap ei syntynyt N.W.A:n myötä, mutta ilmiöksi comptonilaiset sen ainakin nostivat.

Toki N.W.A:n brutaalissa tyylissä oli aimo annos shokkiarvoa ja yliampuvaa teatraalisuutta. Ice Cuben ensimmäinen säkeistön alku on sellainen aloitus kappaleelle ja albumille, että voisi sanoa bändin tietoisesti kerjänneen verta nenästään:

”Straight outta Compton
crazy motherfucker named Ice Cube
From the gang called Niggaz Wit Attitudes
When I’m called off, I got a sawed off
Squeeze the trigger, and bodies are hauled off ”

Kuten metallissa, on räpissäkin nykypäivänä iskenyt turtumus vastaavaa hyökkäävyyttä kohtaan, eikä ”niggan” tai ”motherfuckerin” hokemisessa oikein ole henkeä. Mutta kontekstiinsa asetettuna Straight Outta Compton oli ennen kokematonta kaoottista anarkiaa, joka oli helppo tuomita itsetarkoitukselliseksi väkivallan ihannoinniksi, etenkin kun sen esittäjät olivat mustia. Vaikutelmaa ei varmastikaan hälventänyt se, että levyn toinen kappale on ehkä vieläkin pahamaineisempi Fuck tha Police.

N.W.A osasi ehdottomasti vetää oikeista naruista asettaessaan levyn kaksi hyökkäävintä kappaletta heti sen alkuun, ja näin auktoriteettien suututtamisen ohessa kerätä runsaan mediahuomion. Vaikka Straight Outta Compton onkin sarjakuvamainen matka läpi unohdettujen losangelesilaisten lähiöiden, joita ovat murjoneet niin jengisodat, huumekauppa kuin rasismikin, on kappale karnevalismin ja mustan huumorin viittaan puettua turhautumista. Näemmä asiat täytyi esittää äärimmäisessä muodossa, että joku ulkopuolinen niistä kiinnostuisi.

Niin tuloksena onkin mahtipontinen west coast -räpin klassikko, jossa loistaa kirkkaana myös Dr. Dren ensiluokkainen tuotanto neuroottisine ja kertosäkeessä hälyisinä purkautuvine biitteineen. Ja onhan biisistä jäänyt elämään valtava määrä one-linereita, joista ainakin itselleni on jäänyt kaikumaan Ice Cuben äärimmäisen lyhyt, mutta tarvittaessa koko jengikulttuuria irvokkaasti symboloiva kiteytys:

”AK-47 is the tool”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Hiphop-covereita ei turhan usein tule vastaan, mutta Straight Outta Compton kuuluu tähän harvalukuiseen joukkoon. Sen voi muotoilla esimerkiksi villasukkakahviloiden kitaralaulelmaksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!