Marraskuun laulut

#3 Hank Williams – Picture From Life’s Other Side (1951)

Hank Williams, kuoli 29-vuotiaana kylmänä uudenvuodenyönä auton takapenkille.

Niin surumielisten laulujen esittäjänä kuin kantrimusiikin kenties suurin legenda Hank Williams tunnetaankin, hänen elämäntarinansa vie synkkyydessään voiton kaikista hänen klassikoistaan. Mies lääkitsi kroonisia selkäkipujaan viinalla ja lääkkeillä sellaista tahtia, että sydän petti 29-vuotiaana, auton takapenkillä kylmänä uudenvuodenyönä.

Kantribisneksen lainalaisuudet merkitsivät, että hänen vaistonvarainen laulunkirjoitustaitonsa kanavoitui lähinnä särkyneiden sydänten ja petollisten naisten kuvaukseen, aihemaailmaan, jonka tiivistää hänen oleellisimpiin kuuluvan ikivihreänsä nimi: I’m So Lonesome I Could Cry.

Hieman vähemmän tunnettu Picture From Life’s Other Side ei kerro päättyneestä rakkaudesta. Itse asiassa se kertoo – ei enempää eikä vähempää kuin maailman kaikista karuista ihmiskohtaloista. Trad-perustainen kappale ei ole Williamsin itsetilitystä, mutta sopii tietysti olettaa, että hän on pystynyt samaistumaan elämän kääntöpuolelle ajautuneisiin.

Biisi alkaa muistutuksella, että onnen ja kauneuden lisäksi maailmassa on muutakin.

”In the world’s mighty gallery of pictures
hang the scenes that’re painted from life
There’s pictures of love and of passion
and there’s pictures of keys and of strife
There hung pictures of youth and of beauty
of old age and a blushing young bride
They all hang on the wall but the saddest of all
are the pictures from life’s other side”

Williams kertoo näistä kuvista pari melodramaattista kantriesimerkkiä – kaiken pelattuaan pelipöytään hengettömänä lyyhistyvä mies, lapsensa kanssa jokeen hyppäävä hylätty äiti – mutta yksittäistapauksia olennaisempi on havainto, että elämällä tosiaan on nurja puolensa, että jotkut kohtalot ovat surullisempia kuin me kohtalaisen onnekkaat osaamme kuvitellakaan.

Hank Williamsin oli yksi niistä. Ja vaikka taiteen biografisessa tulkinnassa on karikkonsa, en voi olla ajattelematta tätä, kun kuuntelen hänen musiikkiaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!