Popklassikot 1987

#3 Guns N’ Roses – Sweet Child O’ Mine

Näin sitä ollaan!

Parhaat biisit syntyvät usein sattumalta tai ”läpällä”, ilman sen suurempaa henkistä, fyysistä tai instrumentaalista fiilausta ja höyläystä. Näin kävi myös Guns N’ Rosesin toistaiseksi ainoan Yhdysvaltain listaykköskappaleen eli Sweet Child O’ Minen kohdalla. Ex-kitaristi Slash on luonnehtinut biisiä bändinsä paskimmaksi.

Slashin mukaan Sweet Child O’ Minen tunnistettava kitaraintro syntyi viidessä minuutissa tyhjänpäiväisten jamisessioiden pohjalta. Kyse oli pikemminkin sormien lämmittelystä ja huonon huumorin ejakuloinnista kuin listojen kärkeen hamuavan kasariklassikon tuotekehittelystä. Kun vitsi laajeni rytmiryhmän ulottuville, syntyi kirkasotsainen kolmen soinnun hardrock-balladi, johon Axl Rose kirjoitti lässyt sanat silloiselle mallityttöystävälleen Erin ”Don Everlyn tytär” Everlylle.

Ja voi kuinka metsään ne sanat menivätkään!

”She’s got a smile that it seems to me
Reminds me of childhood memories
Where everything was as fresh as the bright blue sky”

Ensinnäkään Axlin lapsuusmuistot eivät voineet olla kovin ruusuisia, sillä omaelämäkertansa mukaan hänen biologinen isänsä ja isäpuolensa hyväksikäyttivät häntä 2-vuotiaana. Toisekseen Axl kosi Erinia aseen kanssa ja vannoi tappavansa itsensä, mikäli tämä ei vastaisi myöntävästi. Kun häät oli pidetty, Erin haki avioeroa vain kuukauden yhdessäolon jälkeen ja sai keskenmenon puoli vuotta myöhemmin. Eron jälkeen Axl yritti vielä vuoden ajan lähestyä Eriniä kukkien, kirjeiden ja jopa häkkilintujen kera – tuloksetta.

Sweet Child O’ Minen kirjoittamisen aikoihin kaikki oli kuitenkin vielä hyvin. Kappaleen musiikkivideolla Axl poseeraa maireana Erinin kanssa, aivan kuten muutkin Gunnari-miehet omien hoitojensa kanssa. Videossa ei sinänsä ole mitään huomion arvoista, paitsi että Steven Adler on pukeutunut T.S.O.L.:n paitaan, Slashilla on päheä hapsurotsi-farkkuliivi-yhdistelmä, Izzy Stradlin näyttää coolilta ja Axlin bandana-huivi on tällä kertaa sininen. Pyöräilyshortseista ei valitettavasti näy vilaustakaan.

Kaikessa vilpittömyydessään Sweet Child O’ Mine on kappale, jonka vietäväksi on vaikea olla antautumatta. Oli kyse sitten Axlin nasaalikimityksestä, Slashin kallionkielekevinguttelusta tai c-osan höyryisestä ”where do we go now” -sekoilusta, biisi yksinkertaisesti riisuu aseista ja alusvaatteista. Etenkin, kun ottaa huomioon, että kappaleen musiikkivideon piti alun perin käsitellä aasialaista naista, joka yrittää salakuljettaa heroiinia toiseen maahan kuolleen lapsen sisällä.

Hilpeä konsepti, vai mitä? Levy-yhtiö Geffen oli kuitenkin tylsä ja torppasi idean. Onneksi tilalle saatiin sentään Izzy Stradlinin koira.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Vaikka Sweet Child O’ Mine oli soittajilleen yksi Guns N ’Rosesin helpoimmista biiseistä, sama ei näyttäisi pätevän amatööreihin. Onko tässä huonoin Gunnari-cover ikinä?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!