Popklassikot 1997

#29 The Dandy Warhols – Not If You Were the Last Junkie on Earth

The Dandy Warhols ei arvosta herska-amatöörejä.

The Dandy Warhols ei arvosta herska-amatöörejä.

Heroiini, tuo vanha kunnon yskänlääke, morfiinin ja kodeiinin rakkaudeton kristallinvalkoinen jälkeläinen, on varsin myyttisessä asemassa rock-musiikissa. Millään muulla päihteellä ei ole sankarihuumeen kaltaista mainetta. Siinä missä presidenttikin voi pössytellä nuoruudessaan, opiskelija napata E:tä reiveissä tai pankkiiri imaista kokkelia yökerhon vessassa, harva menee niin pitkälle, että käärii hihansa ja lamauttaa keskushermostonsa piikin avulla. Kyseessä on kalmankalpea kuninkuuslaji.

Mutta juuri 1990-luvulla muusikkopiireissä koomattiin mustuaiset nuppineuloina. Tätä Bayerin rekisteröimää tuotemerkkiä käytettiin hyvinkin avoimesti (Primal Scream), osalla bänditoimintakin jäi sivualalle (Elastica), monen kuolemassa se oli vahvasti osallisena (Kurt Cobain) tai varsinainen syy (Kristen Pfaff/Hole). Alice in Chainsin Layne Staley sentään sinnitteli tälle vuosituhannelle, kunnes diamorfiini vei mennessään.

Näinpä 1990-luvulla moni bändi tunsi tarvetta tehdä puolisynteettisestä opioidista kappaleen, mutta kaikista maailman heroiinibiiseistä juuri The Dandy Warholsin Not If You Were The Last Junkie On Earth eroaa joukosta röyhkeydelllään. Sen sijaan, että laulaja Courtney Taylor-Taylor olisi lähtenyt mystifioimaan ainetta, saarnaamaan, tilittämään kokemuksiaan kärsivänä taiteilijana tai surrut manalaan neulan kautta haihtuneita, hän karnevalisoi koko aiheen. Koko kappaleen sanoman voi tiivistää toteamukseen “vitun amatöörit”.

The Dandy Warhols ei todellakaan ollut mikään streittari-bändi, mutta päihteiden käyttö pysyi kontrollissa. Näinpä Not If You Were The Last Junkie On Earth on nännännää lällällää -kappale niille, joilta homma lähti käsistä.

“Heroin is so passe, hey
Herion is so passe, hey, hey
Aaaah
So passe nowadays
You never thought you’d get addicted, just be cooler in an obvious way”

Erityisen röyhkeäksi irvailun tekee, että pilkka osui kivuliaan lähelle. The Dandy Warholsin kanssa läheisissä tekemisissä olleella The Brian Jonestown Massacrella homma ei pysynyt lapasessa. Erityisen henkilökohtaisesti kappaleen otti bändin moniongelmainen johtohahmo Anton Newcombe, jolla levyntekokin luisui jatkuvaksi tikkaamiseksi. Läppä ei naurattanut, vaan Newcombe otti sen henkilökohtaisena vittuiluna ja tästä sisuuntuneena bändi teki biisin Not If You Were the Last Dandy on Earth.

Välit taantuivat mutapainiksi, mutta olihan se ironista, että Massacren kundit Not If You Were The Last Junkie On Earth -videon kuvauksista poistuessaan soittivat kappaletta autossaan ja vetivät kamaa siinä samalla. Brian Jonestown Massacaren lisäksi biisi oli omistettu Courtneyn edelliselle tyttöystävälle, josta oli tullut heroiiniaddikti. Sanoituksia kuunnellessa jääkin miettimään, kuinka paljon Courteyn kontolla on naisen luisuminen narkkariksi:

”In a way, I can’t help but feel responsible
I always knew that you were insane”

Bändin filosofian huumeista voineekin kiteyttää siihen, että käyttö on ihan jees – mutta siis vähän noloa jäädä koukkuun. Varsinkin, jos kyseinen päihde ei ole enää muodissa. Herttaista!

Oli The Dandy Warholsista mitä mieltä tahansa, kappale on mitä mainion ja vielä säväyttävämpi on muotikuvaaja David LaChapellen ohjaama musiikkivideo. Siinä karnevalisoitu aihe puhkeaa täyteen kukintoon, kun bändi soittaa vaaleanpunaista taustaa vasten kasarihenkisessä tv-visailussa, joka vilisee oksentelevia pellejä, hautoja, palavia autoja ja tanssivia huumeneuloja.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Brian Jonestown Massacren Not If You Were the Last Dandy on Earth.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus II!

Blurin näkemys heroiinista.

http://www.youtube.com/watch?v=WAXnqjUfal4