Popklassikot 1998

#29 Money Mark – Hand in Your Head

Paina nappia, kuului Money Markin neuvo.

Paina nappia, kuului Money Markin neuvo.

Ruisrock ei ollut kesällä 1998 valtava yleisömenestys. Ei, vaikka esiintyjärosterista löytyi Beastie Boysia, Björkiä, Weeping Willowsia sekä tietysti kovia kotimaisia Don Huonojen, Ismo Alanko Säätiön ja YUP:n johdolla. Paikalla oli sunnuntaina reilusti kuitenkin toistakymmentätuhatta festivaalivierasta.

Ruissalossa oli tilaa liikkua, nauttia kesästä ja virvokkeista. Ei ollut tietoakaan ryysiksestä, muuten kuin isoimpien nimien esiintyessä. Kun pääesiintyjä Beastie Boys eli Ad-Rock, Mike D ja MCA -kolmikko säntäsi sunnuntai-illan huipennukseksi lavalle ja käynnisti settinsä Sure Shotilla, Ruissalon maa tuntui pettävän jalkojen alla yleisön pomppiessa ylös ja alas yhtenä suurena ihmismassana. Täysikäisyyden portteja kolkutellut nuori mies oli tohkeissaan. Bändi keskeytti biisejä ihmetellessään ohi seilaavia ruotsinlaivoja.

Tuo keikka oli menestys, mutta ennen sitä oli tapahtunut jo seuraavaa. Päälavalla Beastie Boysin kanssa musisoinut ”neljäs beastie boy”, Mark Ramos Nishita alias Money Mark, esiintyi aiemmin saman päivän aikana festivaalin pikkulavalla (tuohon aikaan Ruisrockissa oli kolme lavaa: päälava, pikkulava ja telttalava). Ennen tuota keikkaa omissa silmissäni herran suurin meriitti oli Beckin Where It’s At -popklassikolla kuultava kosketinteema.

Money Markin toinen sooloalbumi Push the Button oli julkaistu aiemmin samana vuonna. Levyn puoliflegmaattisesti ja beckmäisesti svengaava singlelohkaisu kantautui ensimmäisen kerran korviin Radiomafian taajuudelta. Levy oli hankittava.

“You could be my best friend
Sitting on the book ends
Look guy, you’re just a king
You know you’re missing something”

Hand in Your Head jumittui päähän soimaan. Money Markin keikka Ruisrockin pikkulavalla oli tietenkin katsastettava. Keikka oli sitä, mitä Push the Button albumina edusti: sekametelisoppaa, jonka ainesosat kattoivat laajan tyylilajikirjon rockia, popia, hiphopia, soulia ja funkia myöten.

“I’ve got my hand in your head
And I’m pulling out all of your mind”

Biisi rakentuu rennosti rullaavan kompin ympärille, joka psykedeeliseen b-osaan tultaessa katkeaa ja lähtee leijumaan kaukaisiin sfääreihin vain palatakseen takaisin rennosti svengaavaan meininkiin. Sanoituksessa kertojan kaveri kulkee omissa ylväissä korkeuksissaan, mutta kertojalla itsellään on kuitenkin ote kaveriinsa.

Money Mark on vuoden 1998 jälkeen julkaissut viisi soololevyä ja tehnyt yhteistyötä Beastie Boysin lisäksi muun muassa Omar Rodriguez-Lopezin ja Red Hot Chili Peppersin kanssa.

Miehen näkyvimmät saavutukset ovat silti Where It’s Atin kosketinteema ja Hand in Your Head. Jälkimmäinen on aikamatka 1990-luvun jälkimmäiselle puoliskolle omiin nuoruusvuosiin ja muistijälki Radiomafian aikakaudesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!