Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#29 Daniel Dumile

MF Doom, nero rautanaamion takaa.

Monille Daniel Dumile taisi ilmestyä 2000-luvun alussa MF DOOMina kuin tyhjästä. Tosiasiassa mies rautanaamion takana aloitti uransa jo 1980-luvun lopulla yhtyeessä KMD. Silloin hänen nimensä oli Zev Love X ja naama näkyi.

KMD vieraili 3rd Bassin Gas Face -singlellä ja julkaisi yhden albumin (Mr. Hood) huumorilla höystettyä, poliittisesti värittynyt räppiä. Yhtyeen toinen levy Black Bastards hyllytettiin, ja siitä tuli underground-legenda.

Dumile hävisi kuvioista vuonna 1994; hänen veljensä ja bändikaverinsa oli vuotta aiemmin menehtynyt auto-onnettomuudessa. Tarinan mukaan hän alkoi vuoden 1997 tienoilla esiintyä Nuyorican Poets Cafén legendaarisissa open mic -tilaisuuksissa, sukka päässä.

Tämän jälkeen seurasikin se raudoitettu urajakso, josta moni Dumilen tuntee. Loistavia julkaisuja tuli putkeen usean eri nimen alla: Special Herbs -sarja Metal Fingersinä, Mm.. Food MF DOOMina, Take Me to Your Leader King Geedorahina, pari Villain-levyä Viktor Vaughnina ja kirpeänä kirsikkana maukkaan ja rasvaisen kakun päällä Madlibin kanssa tehty mestariteos Madvillainy.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Daniel Dumile on todella lahjakas tuottaja. Hänellä on täysin oma, tumma soundinsa. Selvästi huuruisempi ja meluisampi kuin Wu-Tang Clanilla, mutta ei ihan niin pilveä kuin Madlibillä.

Räppärinä DOOM runoilee täysillä, mutta osaa silti viljellä absurdeja punchlineja. Juttuihin ei koskaan kyllästy tai turru, ja ajoittain niistä mieleen tulee Dr. Octagon:

“Quas, when he really hit scar mode
Never will he boost loose Phillies with the barcode
Or take a whole carload on a wasted trip
Or slit White Owl laced tip from tip with yip”

“Goony goo goo loony koo-koo
like Gary Gnu off New Zoo Review
But who knew the mask had a loose screw?
Hell, could hardly tell
Had to tighten it up
Like the Drells and Archie Bell”

“Stopped for a year
Come back with thumbtacks
Pop for the beer, we’re hip hop sharecroppers
Used to wear flip flops, now rare gear coppers”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

MF Doom Flow Festivalin päälavalla pe 12.8. klo 21.15.