Popklassikot 1996

#29 2Pac feat. Dr. Dre – California Love

Pacin 2 ja Dren Dr.

Pacin 2 ja Dren Dr.

Olin varmaankin 11-vuotia,s kun törmäsin California Loveen ensimmäisen kerran: Kajaanin kulttuurityhjiö oli alkanut tylsistyttää pahemman kerran, ja mieluisimmat pakokeinoni sijaitsivat paikallisten levykauppojen hyllyillä ja kaikessa musiikkiaiheisessa. Hiphop oli vielä kovin tuntematonta, mutta esiteini-minäni innostui Jyrki Countdownissa (!) pyörineestä videosta kovemman kerran. Kestäisi vielä parikin vuotta ennen kuin Public Enemy avaisi tämän musiikkikentän minulle, mutta tässä kohtaa kiinnostuin koko tyylistä. Se kuulosti nerokkaalta, ja 17 vuoden aikana en ole missään vaiheessa muuttanut mielipidettäni.

Kesti kauan ennen kuin opin varmuudella erottamaan talk boxin ja vocoderin. California Lovessa Zappin Roger Troutman käyttää ensin mainittua, mutta muutamia vuosia myöhemmin alkanut vocoder-villitys elää vahvasti tämän varjossa. Talk box on harvemmin käytetty, mutta esimerkiksi Big Boin pari vuotta vanha Shutterbugg rakentuu keskeisesti sen varaan.

California Lovelle se on vain yksi monista viettelevistä piirteistä: se voisi aivan hyvin olla Nuthin But a ’G’ Thangin yöllinen kaksoisveli. Sen puoliuinuva nyökytystä aiheuttava tahti menee omassa mielessäni viidenneksi (muut olisivat 100 Miles & Runnin’, Approach to Danger, Let Me Ride ja Gin & Juice) – ja ehkä viimeiseksi – Dr. Dren kotistudiosta 1990-luvulla syntyneistä nerokkaista taustoista.

Shakur vietti aikaansa jälleen kerran kalterien takana, saatuaan helmikuussa 1995 tuomion seksuaalirikoksesta. Suge Knight kärsi epämukavasta määrästä kahisevaa tuon vuoden lopulla ja maksoi 1,4 miljoonan dollarin takuusumman sillä ehdolla, että 2Pac tekisi Death Row Recordsille kolme levyä.

Vankilasta päästyään 2Pac kävi Dr. Dren kotistudiolla, jossa biisin demoversio soi. Shakur innostui demosta heti ja ehdotti yhteistyötä: uusi levy olisi tulossa pian, ja kumpikin haistoi tässä kohtaa ison hitin. Toiminta oli varsin nopeaa: California Love nauhoitettiin vielä saman vuoden aikana, ja siitä tehtiin kaksi videota. Näistä tunnetumpi lienee Mad Max -pastissi, missä kaikki tapahtuu öisellä aavikolla järjestetyissä juhlissa.

Hyvä kotiinpaluu se olikin, sillä tästä kahden a-puolen singlestä (toinen on How Do U Want It) tuli alkuvuodesta 1996 2Pacin ensimmäinen ja viimeinen listaykkönen. Saman vuoden syyskuussa Las Vegasissa koettiin vuosikymmenen surullisimpien tapahtumien lähtölaukaukset.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

California Loven tausta pohjautuu kenenkäpä muun kuin Joe Cockerin Woman to Woman -kappaleeseen.

http://youtu.be/ljuaNbH7DGE