Popklassikot 1994

#28 The Notorious B.I.G. – Juicy

Terve, m’oon Biggy.

Talouslehti Forbesin mukaan rap-tuottajan ja artistin Diddyn, joka myös P Diddynä ja Puff Daddyna aikaisemmin tunnettiin, liiketoimien tuotto tulee vuonna 2012 olemaan arviolta noin 550 miljoonaa dollaria. Tosin suurin osa mogulin tuloista ei suinkaan tule musiikista vaan erinäisistä sijoituksista muun muassa muodin, markkinoinnin, teknologia-start-upien ja vodkan valmistuksen aloille.

Diddyn kintereillä Forbesin tämän vuoden listalla ovat Jay-Z, joka kahmii noin 460 miljoonan dollarin edestä voittoja, ja länsirannikon rap-legenda Dr. Dre, jonka arvioidaan nettoavan vuodessa 270 miljoonaa. Heidän perässään neljättä sijaa pitää Birdman, jonka Cash Money -levymerkin artisteihin lukeutuvat viime vuosina miljoonamyyntejä tahkonneet Nicki Minaj, Drake ja Lil’ Wayne. Birdmanin arvioidaan nettoavan vuodessa 125, ja häntä listalla seuraavan 50 Centin 110 miljoonaa dollaria.

Nyt joku saattaa ihmetellä, miksi horisen Forbesin miljonäärilistauksesta vuonna 1994 ilmestyneen popklassikon yhteydessä? No siksi, että kaikkien edellä mainittujen mogulien ja heidän suojattiensa videot ja kappaleiden sanoitukset tulvivat sitä samaa hedonismia ja materialismia, joista itärannikon rapin legendaksi kohonnut The Notorious B.I.G loihti uransa avainriimit.

Ja siksi, että siinä missä rahapaaleistaan mielikuvissani linnoja kartanoidensa nurmikoille rakentelevat ja mallimimmien kanssa yksityiskoneissaan kokkelia vetävät nykytähdet kuulostavat röyhkeiltä ja heidän menestyksensä suorastaan oletusarvolta, Biggie kuulostaa Juicyn säkeitä tiputellessaan viattomammalta, ja siksi niin paljon sympaattisemmalta.

Olivat rap-tähdet toki osanneet mammonallaan ja menestyksellään vastakkaisen sukupuolen parissa leveillä jo ennen Juicyn ilmestymistä, mutta Biggie rakentaa tarinansa niin tyylipuhtaasti ja yksityiskohtia säästelemättä, että ainakin näin jälkikäteen katsottuna touhussa on vielä mukana aidolta vaikuttavaa intoa menestyksen tuomista mahdollisuuksista. Silti koko ajan rinnalla vuorottelee kertomus vähemmän hohdokkaasta ja haaveiden täyttämästä menneisyydestä, jota vielä korostetaan esikuvien nimiä name-checkaamalla.

”Remember Rappin’ Duke, duh-ha, duh-ha
You never thought that hip hop would take it this far
Now I’m in the limelight ’cause I rhyme tight
Time to get paid, blow up like the World Trade
Born sinner, the opposite of a winner
Remember when I used to eat sardines for dinner
Peace to Ron G, Brucey B, Kid Capri
Funkmaster Flex, Lovebug Starsky
I’m blowin’ up like you thought I would
Call the crib, same number same hood
It’s all good”

Viimeiseen säkeistöön päästessään Biggie riemuitsee yhtälailla uusista pelikonsoleistaan ja limusiinistaan, mutta muistaa silti kietoa kuulijan kurjien lapsuusvuosiensa muistoihin. Ei ole väliä, onko kaikki tämä totta, sillä tässä kerrotaan tarinaa, jonka ytimessä on amerikkalaisen menestysunelman viehättävin piirre: optimistinen usko siihen, että kuka tahansa voi menestyä, jos uskoo itseensä.

”Super Nintendo, Sega Genesis
When I was dead broke, man I couldn’t picture this
50 inch screen, money green leather sofa
Got two rides, a limousine with a chauffeur
Phone bill about two G’s flat
No need to worry, my accountant handles that
And my whole crew is loungin’
Celebratin’ every day, no more public housin’
Thinkin’ back on my one-room shack
Now my mom pimps a Ac’ with minks on her back
And she loves to show me off, of course
Smiles every time my face is up in The Source
We used to fuss when the landlord dissed us
No heat, wonder why Christmas missed us
Birthdays was the worst days
Now we sip champagne when we thirst-ay
Uh, damn right I like the life I live
’Cause I went from negative to positive”

Ero tämän päivän miljonääriräppärien menestyshokemien perimmäiseen sisältöön ei ehkä ole suuri, ja Biggie oli varmasti mukana pohjustamassa musiikillaan rapin kehittymistä nykyiseen kaupalliseen lakipisteeseensä, mutta samalla Juicy on kaikessa hellyyttävässä idealismissaan täysin suvereeni rap-tarinankerronnan mestariteos. Näyttäkää minulle parempi tämän jälkeen ilmestynyt ryysyistä rikkauksiin -hiphopkertomus. Ei niitä ole.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!