Popklassikot 1981

#28 The Go-Go’s – Our Lips Are Sealed

The Go-Go's, homssuisesti pop.

Punkin merkitystä pohdittaessa usein unohdetaan, että se viimein mahdollisti myös naisten aktiivisen osallistumisen rock-musiikin tekemiseen. Lopulta naiset pääsivät Talking Headsin Tina Weymouthin tai The Advertsin Gaye Advertin tapaan bändeihin myös ”pelkiksi” soittajiksi, ja pian alkoi ilmestyä myös ennennäkemätön määrä kokonaan naisista koostuvia yhtyeitä.

The Go-Go’s oli kuitenkin 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa vielä harvinaisuus – naisyhtye, joka ei ollut jonkun takapirumanagerin luoma, soitti itse soittimiaan (ja vielä hyvin) ja kirjoitti kaikki omat kappaleensa. Pientä ylikompensointiakin kenties oli havaittavissa: The Go-Go’sin naiset ryyppäsivät, riehuivat, sekoilivat ja tuhosivat hotellihuoneita kuin pahimmatkin rokkisiat. Tällä oli yhtyeen kannalta tuhoisia vaikutuksia, mutta edelläkävijöiden polku ei taida koskaan olla helppo.

Sitä ei ehkä heti uskoisi The Go-Go’sin pirtsakan värikylläisestä uuden aallon popista, mutta nämä naiset eivät olleet mitään sovinnaisia perhetyttöjä, vaan yhtyeellä oli vankat juuret Los Angelesin punk-kuvioissa. Sen laulaja Belinda Carlisle oli jopa soittanut hetken rumpuja The Germsissä nimellä Dottie Danger.

1980-luvulle tultaessa The Go-Go’s alkoi kuitenkin vähitellen siirtyä kohti melodisempaa ilmaisua. Vuonna 1981 julkaistulla Beauty and the Beat -levyllä se oli jo täysiverinen kitarapopyhtye, joka yhdisteli suvereenisti punkia, surf rockia, voimapoppia ja klassista 1960-lukulaista melodisuutta nerokkaiksi poplauluiksi.

Kesäkuussa 1981 julkaistu Our Lips Are Sealed oli The Go-Go’sin ensimmäinen Amerikassa julkaistu single ja Beauty and the Beatin avausraita. Yhtyeen kitaristi Jane Wiedlin oli kirjoittanut sen yhdessä The Specialsin laulajana tunnetun Terry Hallin kanssa, joka aloitteli tuolloin omaa Fun Boy Three -yhtyettään. The Go-Go’s oli parhaimmillaan hyvällä tavalla tyttömäinen, ja niin on myös Our Lips Are Sealed.

Laulu kertoo juoruilijoista, joiden tasolle sen kertoja ei suostu vajoamaan.

”Can you hear them, they talk about us
Telling lies, well that’s no surprise
It doesn’t matter what they say
In the jealous games people play
Our lips are sealed”

Laulussa Go-Go’sit järjestäytyvät yhtenäiseen rintamaan ja ovat voitokkaita.

“When you look at them
Look right through them
That’s when they’ll disappear
That’s when we’ll be feared”

Yhtyeen hauskaa pitävän, toisiaan suojelevan ja auttavan tyttöporukan henki on sen vahvimpia puolia. Our Lips Are Sealedin ilmavassa, Wiedlinin laulamassa väliosassa se lohduttaa samassa tilanteessa kärsiviä kuuntelijoitaan ja ottaa heidät osaksi jengiä.

“Hush, my darling
Don’t you cry
Quiet, angel
Forget their lies”

Hieman samaan tapaan kuin Spice Girlsissä viitisentoista vuotta myöhemmin, The Go-Go’sissa oli tähtikarisman lisäksi jotain sympaattisen arkipäiväistä. Se oli tyylikäs yhtye, mutta kuitenkin hiukan homssuinen. Videoissaan se saattoi vaikuttaa välillä jopa tekopirteältä, mutta sen popmaisuuden taustalla oli kuitenkin punk-henkistä piruilua, jonka sen nuoret fanit ymmärsivät. The Go-Go’s onnistui vetoamaan yli sukupolvi- ja sukupuolirajojen ja vaikuttamaan samalla kuitenkin viileältä rock-yhtyeeltä.

Our Lips Are Sealed ja The Beauty and the Beat -levy olivat tärkeitä tekijöitä uuden aallon nousussa 1980-luvun alussa. Etenkin MTV ihastui energiseen ja tarttuvia lauluja kirjoittavaan yhtyeeseen ja näytti sen videoita jatkuvasti.

Monesti jaksetaan toistella vanhaa kliseetä siitä, kuinka uusi aalto vesitti punkin kaupalliseksi hutuksi. The Go-Go’s on toki tarttuvaa ja myyvääkin, muttei falskia tai laskelmoitua. Uuden aallon värikkyys, kuten myös sisargenrejen synapopin optimistinen futurismi ja uusromantiikan kimallus, olivat kaikki lähtöisin punkista, mutta myös reaktiota siihen. Postpunkin harmauden ja hardcorepunkin mustavalkoisen jyrkkyyden rinnalle tarvittiin jotain mielikuvituksellisempaa, räväkämpää, hauskempaa ja ehkä myös hiukan pinnallisempaa.

Tarvittiin hyvää poppia, ja sitä The Go-Go’s ja Our Lips Are Sealed tarjoili.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Sen lisäksi, että The Go-Go’sin versio Our Lips Are Sealedista viihtyi myyntilistoilla pitkälle vuoden 1982 puolelle, myös Fun Boy Threen versio oli hitti Englannissa vuonna 1983.

http://youtu.be/IYS5tPou2s0