Popklassikot 1979

#28 Sugarhill Gang – Rapper’s Delight

”I said a hip hop the hippie the hippie /
to the hip hip hop, a you don’t stop /
The rock it to the bang bang boogie say up jumped the boogie /
To the rhythm of the boogie, the beat”

Tietyin historiallisin vapauksin voidaan sanoa: tästä se kaikki alkoi. Viimeisen kolmenkymmenen vuoden tärkein musiikkigenre ja alakulttuuri, joka tunkeutui popkulttuurin joka sopukkaan, nousi ensi kertaa levylistoille ja Bronxin korttelibileistä kaiken kansan tietoisuuteen Rapper’s Delightin myötä.

Ensimmäisen hiphop-levy-yhtiön Sugar Hill Recordsin dynamo Sylvia Robinson oli vastuussa sekä bändin kokoamisesta että Rapper’s Delightin synnystä. Villeimpien tarinoiden mukaan tuntemattomia räppäreitä yhytettiin levylle jopa suoraan pizzaravintolasta muiden kirjoittamia riimejä suoltamaan. Ironista on joka tapauksessa, että katu-uskottavalla imagolla mammonansa niittäneen hiphopin ensimmäisen ison kappaleen taustalla oli Puffyn Making the Band -ohjelman bändien varhainen versio.

Hieman yllättävää on myös, kuinka hyvä kappale Rapper’s Delight edelleen on. Viehättävän antiikkisesta ”eeny, meeny, miny, moe” -flow’sta huolimatta kaikki on jo kohdallaan, vaikka kyse on kokonaan uudesta musiikkityylistä: biitin lomassa luoviva puhelaulu, tarpeelliset bostailut, lihava bassolinja ja pitkälti kappaleen fiiliksestä vastaava sample Chicin Good Times -biisistä. Oikeastaan vain rumpukomppi oli vielä lainassa diskosta.

Ehkä voidaankin sanoa, että pirullisen tarttuva ja svengaava kappale enteili, miksi hiphopista tuli niin massiivisen suosittua. ”There’s no music in it, it’s just niggas talking”, väitti punaniska aikoinaan De La Soulin kappaleen samplessa, mutta se oli tietysti höpöhöpöä: se vain yksinkertaisesti toimii!

http://youtu.be/NwaW4cZNwRk

Bonus!

Rapper’s Delightille bassokuvionsa lainannut Good Times (1979) oli yksi Chicin suurimmista hiteistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!