Popklassikot 1997

#28 Run-D.M.C. vs. Jason Nevins – It’s Like That

Run-D.M.C. ja Jason Nevins. Erittäin tarpeellista on toki mainita, että Nevins toisena oikealla.

Run-D.M.C. ja Jason Nevins. Erittäin tarpeellista on toki mainita, että Nevins toisena oikealla.

Mikä yhdistää Hallelujahia, Eight Miles High’ta ja It’s Like Thatia? No vaikkapa se, etteivät myöhempinä aikoina syntyneet kersat tiedä, mikä on alkuperäiskappale ja mikä cover tai remix.

Itse luulin pitkään, että It’s Like That tehtiin vuonna 1997 – ja diggasin. Kun kuulin Run-D.M.C.:n originaalin vuodelta 1983, en ollut ihan niin vaikuttunut. Itse asiassa olen edelleen sitä mieltä (ja hiphop-puristit voivat lopettaa lukemisen tässä kohtaa), että Jason Nevinsin remix on aavistuksen parempi kuin alkuperäisversio. Miksi? Mietitäänpä.

Niin hyvä kuin Run-D.M.C.:n originaali onkin, se tuntuu etenevän nanosekunnin liian verkkaisesti. Biisi on myös hitusen löysempi ja riisutumpi kuin Nevinsin remix, jonka jokainen isku on pumpattu yhtä teräväksi kuin Bruce Leen oikea suora. Nevinsin ansioksi on laskettava myös se, että hänen versionsa groovaa originaaliversiota tenhoavammin. Tämä siitäkin huolimatta, ettei Run-D.M.C.:n ghetto blaster -soundissa ole yhtään mitään vikaa.

Sitten on tietysti se klassinen musiikkivideo, jonka jokainen Music Televisionia tai Jyrkiä tuijottanut on nähnyt – ehkä liiankin monta kertaa. Videossa naispuolinen breakdance-ryhmä ottaa battlea miespuolisista kollegoistaan ja vie lopulta voiton kotiin. Ei mikään ihan tyypillinen asetelma miesten yli-ihmisyyttä alleviivaaville hiphop-videoille.

Ehkä merkittävintä Jason Nevinsin remixissä on kuitenkin se, että It’s Like That onnistui syrjäyttämään Spice Girlsin Stop-hitin Britannian listakärjestä. Siinä missä maustemimmit lässyttivät meikkien, vaatteiden ja poikaystävien täyttämästä hyvinvointiarjestaan, Queensin kasvatit Joseph ”Run” Simmons ja Darryl ”D.M.C.” McDaniels kertoivat tarinaa raadollisemmasta maailmasta. Siis työttömyyden ja epävarmuuden riivaamasta lähiöarjesta, jossa vaatteita ei ostettu rakkaudella tai iskän luottokortilla.

”Unemployment at a record highs
People coming, people going, people born to die
Don’t ask me, because I don’t know why
But it’s like that, and that’s the way it is”

Kiitos Jason Nevinsin, Run-D.M.C.:n sanoma tuli uudestaan kuulluksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Ja tässä originaaliversio vuodelta 1983.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!