Popklassikot 1986

#28 Public Image Ltd – Rise

Uuteen nousuun, John Lydon tuumaa.

Tietokilpailukysymys. Mikä yhdistää jazz-tuottaja Bill Laswellia, tilulilukitaristi Steve Vaita, Miles Davisin luottorumpalia Tony Williamsia sekä japanilaista kokeellisen elektroniikan pioneeria Ryuichi Sakamotoa?

Nyt on ehkä helppoa katsoa otsikkoa ja keksiä vastaus, mutta olisiko ilman sitä tullut ensimmäisenä mieleen Public Image Ltd:n Rise? Laswell tuotti biisin ja muut olivat soittajina John Lydonin taustalla, kun solvaus- ja syljeskelykykyinen punapää otti kantaa vuonna 1986 kovinkin ajankohtaiseen aiheeseen eli Etelä-Afrikan rotusortoon.

John Lydonin vuonna 1978 perustettu Public Image Ltd oli vähitellen hajonnut tähden ympäriltä, ja viidettä studioalbumiaan – joka sai nokkelasti nimen Album – tähti työsti enemmänkin sooloalbumina. Soittajiksi valikoitui edellä mainittujen lisäksi muun muassa ruotsalainen jazz-basisti Jonas Hellborg sekä Cream-rumpali Ginger Baker, joka ei tosin soita Rise-singlellä eli yhtyeen suurimmalla hitillä.

Sex Pistols -aikoinaan Lydon halveksi lähes kaikkea, joten jazz-miesten tai Cream-konkarin näkyminen soittajatiedoissa vain kahdeksan vuotta Sex Pistolsin hajoamisen jälkeen vaikutti kovastikin oudolta.

Musiikillisesti Rise alkoi olla jo aika kaukana postpunkista, mutta Lydonin vihainen fraseeraus muistutti menneisyydestä. Video puolestaan muistuttaa, että vuonna 1986 puvut olivat isoja.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!