Popklassikot 1987

#28 France Gall – Ella elle l’a

France Gall, euroviisuvoittaja.

Kun Lordi vuonna 2028 palaa kansainväliseen suosioon, muistelkaamme France Gallia. 17-kesäinen ranskalaisneito voitti vuoden 1965 euroviisut Luxemburgin piikkiin, ja epäonnisten filmihankkeiden (joista yksi kariutui Walt Disneyn kuolemaan) jälkeen musiikkiurakin hiipui. Uuden nousun käynnisti 1970-luvun lopulla yhteistyö ja avioliitto laulaja-säveltäjä-tuottaja Michel Bergerin kanssa.

Tribuuttibiisin lajityyppi oli 1980-luvulla jo tuttu: mielellään kuollutta kohdetta muistettiin mielellään musiikillisia vaikutteita alleviivaten tai jopa imitoiden, kuten Danny Mirrorin hitissä I Remember Elvis Presley. Gall ja Berger eivät toimineet noin.

Ella elle l’a on valkoista kasaripoppia, jonka teksti vain satuttiin kirjoittamaan oodiksi tuolloin yhä aktiivisesti esiintyneelle jazzlegenda Ella Fitzgeraldille. Lyriikan mukaan tämän äänessä soivat Amerikan mustien kokemat ilot ja surut. Videoon kerättiin mustavalko-otoksia muistakin afroamerikkalaisista merkkihenkilöistä.

Mikä sitten tekee tästä popklassikon? Varmaankin juuri se, ettei syytä voi selittää. Ella elle l’assa on omailmeistä, kielirajat ylittävää verkkaista koukuttavuutta, joka sai sen nousemaan muun muassa Saksan ykköseksi ja Ruotsin neloseksi. Seuraavana kesänä biisi palautti Gallin myös Suomen listalle 23 vuoden tauolta.

France Gallin oikea etunimi on Isabelle ja vuonna 1992 kuolleen Bergerin sukunimi Hamburger, joten Ella elle l’an esittäjäksi olisi voitu merkitä Isabelle Hamburger, tai sitten ei. Ella Fitzgerald käytti aina alkuperäistä nimeään. En tiedä, josko nimi jopa juontuisi ranskan ilmauksesta elle l’a, hänessä on se jokin.

http://www.youtube.com/watch?v=WgldGHu0WXA

Bonus!

Jos Irina Björklundia ei lasketa, ainoat 2000-luvulla Suomen albumitilastoon murtautuneet ranskaksi esiintyvät naiset lienevät Alizée, Kate Ryan ja Hélène Ségara. Sattumoisin jokainen heistä on versioinut Ella elle l’ata, Ryan jopa useiden maiden listoille kiiveten. Tässä kuitenkin Ségaran näkemys viime vuodelta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!