Popklassikot 1998

#28 Cat Power – Cross Bones Style

Cat Power lähettää lentosuukon, cross bones style.

Cat Power lähettää lentosuukon, cross bones style.

Cross Bones Style on jäähtyneen grungen viileimpiä understatementeja. Se on ajalta ennen kuin Chan Marshallista ja Cat Powerista tuli rikas, tähti, tyyli-ikoni, Lagerfeldin ja kaikkien yksinäisten poikien ja tyttöjen muusa, selviytyjä ja vain varjoissa ja kirkkaissa valoissa viihtyvä lady-diivake.

Se on ajalta, jona ironia oli vielä suotava ja ymmärretty maailmassa olemisen, pahoinvoinnin sietämisen ja halveksunnan muoto. Ja tapa tehdä taidetta.

Cat Powerin 1990-luvun musiikissa ironia oli vetäytymistä, välttelyä ja vähättelyä.

Chan Marshall oli tehnyt masentuneita ja huonoilla laitteilla nauhoitettuja vodkafolk-levyjä jo muutaman. Ennen Moon Pix -levyä Marshall ei ollut juuri välittänyt, kuulostaako hänen musiikkinsa kenenkään muun mielestä muulta kuin kyyniseltä ja tihruiselta mutinalta. Moon Pixillä häpeilemättömiä tunnetakiaisia oli useita. Cross Bones Style ei ole yksi niistä.

Monet levyn kappaleista syntyivät Marshallin mukaan painajaisista. Cross Bones Stylella ne pyörivät päässä ympäri ja ympäri. Marshall toistelee “You have seen some unbelievable signs”, jotta saisi äänensä pysymään koossa. Kitara näppäilee itseään välinpitämättömästi mutta heltymättä, ja Dirty Threen rumpali Jim White nakuttaisi ilmeettä varmasti loputtomiin.

Cat Powerin parhaat kappaleet taitavat olla aina varjoja itsestään: väistellen esitettyjä ja juuri ja juuri sovitettuja – avohaavoja, joita haluaa sörkkiä.

Cross Bones Stylen video on yhtä aikaa jokainen kympin budjetilla tehty ysärivideo: siinä tanssitaan ryhmässä valkoista taustaa vasten käsiä viuhtomalla ja ristiin astumalla. Vain artisti saa katsoa kameraan ja viuhtoa käsillä ja jaloilla.

En muista, oliko sellaisia videoita oikeasti ollenkaan. Madonnan Lucky Star oli vain kimittävää mukapornoa; Marshall sentään leikkii Eddie Vedderiä ja hehkuu koko ilkikurisella olemuksellaan keskisormea jäykkäkouristuksessa.

Cross Bones Style on itsensä löytäneen ja muutaman vuoden päästä lähes tuhonneen artistin nuiva kiteytys siitä, mitä laulunkirjoittamisen ja -esittämisen pitäisi hänen mielestään olla. Pidä tai älä, ainakin se jää kalvamaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!