Popklassikot 1998

#27 The Cardigans – Erase / Rewind

The Cardigans ja obligatoorinen Neljä miestä ja beibi -henkinen kuvateksti.

The Cardigans ja obligatoorinen Neljä miestä ja beibi -henkinen kuvateksti.

Laatuaika naispuolisten henkilöiden – muiden kuin äidin tai siskon – kanssa oli uusi ja kiehtova osa elämää 1990-luvun lopulla. Kavereiden ja potentiaalisten tyttöystäväehdokkaiden kanssa hengailu oli sitä parhaimmillaan. Mutta siitä huolimatta, sitä oli kuitenkin myös Shirley Mansonin sensuellin henkäilyn kuuntelu Garbagen The Trick is to Keep Breathingin lopussa. Sitä oli Gillian Andersonin esittämän jakkupukuagentti Dana Scullyn tuijottaminen kuvaputkitelevisioruudulta, kun tämä yritti perustella lääketieteellisesti näkemiään lentäviä lautasia ja avaruusolioita Salaisten kansioiden jaksoissa.

Ja tietysti sitä oli myös ihanan The Cardigans -solisti Nina Perssonin salaperäisen myhäilevien hymähtelyjen kuuntelu Erase/Rewindissa.

Vuonna 1998 Nina Persson oli 24-vuotias. Hänen tukkansa oli vaalea ja hän käytti, tai ainakin hänen saattoi kuvitella käyttävän tennareita. Hänen lumoavat hymykuoppansa eivät hävinneet, vaikka hän olisi laulanut mitä.

Hän ei ollut vielä käynyt läpi uuden vuosituhannen alussa tapahtunutta metamorfoosia tummatukkaiseksi, korkeavartisia nahkasaappaita käyttäväksi kohtalokkaaksi vaihtoehtocountrylaulajattareksi.

The Cardigans oli suosionsa huipulla. Lovefool oli noussut valtavaksi hitiksi pari vuotta aiemmin, ja Gran Turismon myötä yhtyettä vietiin ympäri maailmaa. Levyn kiertueella The Cardigans vieraili myös Suomessa yhdessä toisen kovassa nosteessa olleen ruotsalaisbändin, Kentin kanssa.

My Favourite Gamen video joutui Music TV:llä pannaan, koska se sisälsi varomatonta auton ajamista, mutta Erase/Rewindin scifivaikutteinen video pääsi kanavan rotaatioon.

Erase/Rewindilla Nina Persson lauloi mielen muuttumisesta ja halusta tyhjentää eletyn elämän VHS-nauha (kyllä, vuonna 1998 elettiin vielä VHS-aikakautta), kelata se alkuun ja aloittaa alusta. Ei mitään rakettitiedettä, mutta toimivaa.

”I changed my mind
I take it back
Erase and rewind
‘Cause I’ve been changing my mind
I’ve changed my mind”

Gran Turismo -levyn suursuosion jälkeen The Cardigans vetäytyi tauolle ja palasi sieltä maalailevaa ja kaihoisaa countrypopia esittäneeksi yhtyeeksi muuttuneena. Siitä asti on ollut ikävä vaaleatukkaista Ninaa.

BONUS!

Näin The Cardigansin keikalla ensimmäisen kerran, kun Nina Persson oli jo muuntautunut tummatukkaiseksi. Tällainen oli bändin livemeininki Düsseldorfissa vuonna 1999, jolloin Perssonilla oli vielä vaalea tukka. Ja punaiset nahkahousut.