Popklassikot 1990

#27 Teenage Fanclub – Everything Flows

Teenage Fanclub koskettaa Glasgow'sta Riksuun.

Viime vuosikymmenen alkupuolella asuin Riihimäellä ja kuuntelin indiemusiikkia ehkä enemmän kuin koskaan ennen sitä tai sen jälkeen. Pikkukaupungissa opiskelijaelämää viettäneen nuoren aikuisen suorastaan tarvitsi käpertyä silloin tällöin teekupposen kanssa tutustumaan kantri- ja indiealbumeihin – joistakin tuli ikuisia ystäviä.

Eräs niistä on yksi parhaiten nimetyistä kokoelmalevyistä, skottibändi Teenage Fanclubin Four Thousand Seven Hundred and Sixty-Six Seconds – A Short Cut to Teenage Fanclub (2003). Olin lukenut bändistä, mutten tietoisesti kuunnellut ainuttakaan heidän kappalettaan.

Teenage Fanclub ei mielestäni ole vieläkään ihan universumin kovin yhtye, toki mainio, mutta jos tarkastellaan ainoastaan vaihtoehtobändejä, niin väitän, että kaihoisasti kulkeva Everything Flows on maailmanhistorian parhaita ensisinglejä. Se kiteytti Teenage Fanclubin erityisosaamisen jo vuonna 1990: he ovat petoja luomaan mainioita melodioita. Kappaleen intensiteetti kasvaa niin korkeaksi, ettei edes huomaa sen kestävän yli viisi minuuttia.

Norman Blake oli Everything Flowsia kirjoittaessaan reilu parikymppinen, mutta biisin sanoitus on ehkä keski-ikäisin kuulemani tuon ikäisen kynästä lähtenyt bändin ensimmäisen singlen teksti. Samalla se kätkee sisäänsä rutkasti viisautta.

”We get older every year
But you don’t change
Or I don’t notice you’re changing”

Tiedättehän tunteen, kun aina ystäväsi tavatessa tuntuu kuin mikään ei olisi muuttunut? Juttu jatkuu siitä, mihin se edellisellä kerralla jäi, vaikka edellisestä tapaamisesta olisi kulunut kuukausia tai jopa vuosia. Maailma muuttuu, sinä muutut, minä muutun. Mutta meidän välillämme ei välttämättä muutu mikään.

Everything Flowsin teemana onkin juuri muutos. Se on jollain tasolla väistämätöntä, sitä ei ehkä huomaa eikä sitä kannata ajatella liikaa. Puro virtaa kaivaen itselleen uutta elintilaa jatkuvasti. Maisema muokkautuu, mutta niin hitaasti, ettemme välttämättä huomaa sitä. Puro syvenee ja levenee, syntyy joki ja pitkien aikojen kuluessa kenties järviä.

”I’ll never know which way to flow
Set a course that I don’t know”

Everything Flowsin pariin on hyvä palata, sillä se on aina yhtä ajaton. Rakas vanha ystävä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!