Popklassikot 1981

#27 Taana Gardner – Heartbeat

Samplaa mua.

Taana Gardnerin Heartbeatin intron boogierytmi on ollut lähteenä niin monelle hiphop-kappaleelle, ettei alkuperäistä laulua tarvitse tuntea tunnistaakseen rytmin. Tuo laiskasti kompurova rumpu-basso-groove on niin vastustamaton, ettei sen päälle tehdyllä sävellyksellä ole oikeastaan edes niin väliä.

Pitkälti tuntemattomaksi jääneen suuruuden Kenton Nixin tekemä sävellys jää toki rytmiryhmän sovituksen ja tuotannon vahvan tunnelman varjoon, muttei kalpene aikakautensa muille boogie-kulmakiville. Jos hidastempoinen ja synteettinen boogie oli soulin, funkin ja diskon jälkeisessä mustan musiikin maailmassa samaa kuin AOR oli rockin historialle – aikuistuneelle yleisölle tehtyä pompöösiä ja pintakiiltoista lifestyle-musiikkia – Heartbeat on genrensä oma Africa tai What a Fool Believes.

Kappale nousi aikanaan Billboardin singlelistalla ainoastaan kymmenenneksi, mutta suuri osa Heartbeatin gloriasta onkin syntynyt vasta sen julkaisun jälkeisenä vuosikymmenenä. Sen laahustava biitti on löytänyt tiensä ainakin pariinkymmeneen hiphop-biisiin, joista tunnetuin on jamaikalaisen reggaemiehen Ini Kamozen megahitti Here Comes the Hotstepper (1994).

Samaa rytmiä kierrätti menestyksekkäästi jo viisi vuotta aikaisemmin De La Soul, debyyttilevynsä 3 Feet High And Risingin sinkulla Buddy. Hieman vaatimattomammalla menestyksellä Heartbeatia ovat sämplänneet ainakin DMX, Black Moon, Mack 10, The Treacherous Three, Heavy D, Above The Law, SWV, KRS-One ja Snoop Dogg.

Heartbeatin suositeltava versio on tietysti diskoguru Larry Levanin aiheesta tekemä liki kymmenminuuttinen club mix, joka nostaa panokset huomattavasti lyhyttä sinkkuversiota korkeammalle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!