Popklassikot 1991

#27 Swervedriver – Rave Down

Swervedriver, vastavirtaan rastat lepattaen.

Iso-Britannia, 1991. Ride, Lush ja Slowdive pitävät silmällä jalkineitaan. Madchester alkaa hiipua, mutta jopa Blur lainaa leveälahkeista komppia ennen kuin uppoutuu Kinksiin, sintsiin ja fish’n’chipsiin. Suede hakee vielä muotoaan ja Pulp läpimurtoaan.

Samaan aikaan Swervedriver kaahaa yksisuuntaista väylää vastavirtaan rastat lepattaen. Amerikkalaista maantierockia Oxfordista? Juuri kun angloskene on tiivistänyt rivinsä Seattle-invaasiota vastaan? Kavereita ei voi syyttää trendipettereiksi.

Vai pyrkivätkö he grungen kyytiin? Ei, bändin soitossa on painoa ja turboriffejä, mutta tukkilaispaidoille se taitaa olla liian romanttista ja unenomaista. Swervarit pakenevat kohti horisonttia sen sijaan että kohtaisivat ahdistuksensa miehekkäästi.

Bändin kakkos-EP:n otsikkobiisin voisi kuvitella sijoittuvan teknohippojen jälkeiseen alastuloon, mutta Rave Down onkin punk-henkinen marmatus – ei ole tiloja nuorille meidän kylillä, joten tyypit lorvivat huoltsikalla ja rantsussa. Asetelma lienee itse koettu, mutta kuvasto on kaukaa Route 66:n varrelta:

“Deep hot sun burns through the city
Yeah, they’re havin’ to peel
The pedestrians off the walls
Ex-cop ’round the block
Rockin’ chair, suckin’ beer
He blasts flies with his gun
Because swatting’s no fun”

Jotkut haluavat aina olla jossain muualla, mielellään etäällä. Ja sinne pääsee nopeammin Mustangilla kuin Cortinalla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Lyhytlettisempi Rave Down elävänä Torontossa vuonna 2011.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!