Popklassikot 1995

#27 Raekwon – Criminology

Hei, vedä mua sormesta!

Laurel & Hardy. Butch Cassidy & The Sundance Kid. Tony Montana & Manny Ribera. Eric B. & Rakim. Mahatma Gandhi & Jawaharlal Nehru. Daniel Russo & Kesuke Miyagi. James Carville & Alex Stephanopolous. Hunter S. Thompson & Ralph Steadman. Raekwon the Chef & Ghostface Killah.

Toisiaan erilaisuudessan täydentävät parit ovat hieno asia.

Raekwonin soolodebyytti Only Built 4 Cuban Linx on yksi hienoimpia Wu-Tang Clanin piiristä syntyneitä teoksia ja Criminology yksi sen ehdottomia huippukohtia. Biisi on karu. Sen säkeitä säestää äärimmäisen niukka ja pahaenteiseksi hidastettu sample The Sweet Inspirationsin kappaleesta Why Marry. Jankkaava kello takoo itsensä tajuntaan kuin Philip Glass -ostinato. Jos Kolme seppää alkaisivat yhtäkkiä kesken jouluostosten ruuhkakliimaksin takoa sitä alasintaan, se soundi olisi tässä.

Biisi alkaa de rigueur Arpinaama-lainalla, josta siirrytään hekuttamaan yhden kaikkien aikojen pahimman, 300 miljoonaa levyä myyneen pimp daddyn rahantekokykyjä. Kyseessähän on Julio Iglesias, ylellisen elämän avatari jo vuodesta 1968. Arpinaamaan palataan vielä Ghostfacen värssyssä, jossa hän heittelee porukkaa lentokoneesta. Elokuvan kohtaus, jossa vasikka nakataan helikopterista, on aika yleinen lyyrinen referenssi.

Ghostfacen osuudessa isketään korviin häkellyttävä määrä informaatiota 18 rivissä, mutta kiinnostavin kama taitaa olla hengellisyyteen ja tieteeseen liittyvää. Värssy vilisee viitteitä tieteeseen sellaisena kuin sen voi ymmärtää Wu-Tangin maailmassa, jossa käsite science pitää sisällään kaikkea verbaaliakrobatiasta kung-fu-taitoihin, uuden maailman muslimi-ideologioihin ja kristinuskoon. Kyseessä on uskomaton synergistinen keitos.

”Call me dough snatcher, just the brother for the rapture
I handglide, holding on strong, hard to capture”

Ghostface tienaa hullun paljon rahaa lyriikoillaan, mutta onnistuu myös tuomaan valoa kansalle.

”Dealing in my cipher I revolve around sciences”

Kaiken perustana on tieteellinen koodi, jota Ghostface levittää kuulijoilleen. Se on todennäköisesti amerikkalainen 5%-aate. Clarence 13X perusti myös Nation of Gods and Earths-nimellä tunnetun Five-Percent Nationin erottuaan oppiriitojen vuoksi Elijah Muhammadin johtamasta Nation of Islamista. Clarence oli aikoinaan yksi Malcolm X:n oppilaita. Nimi tulee teoriasta, jonka mukaan 15% maailman asujaimistosta tietää totuuden elämästä ja käyttää tätä tietoa sortaakseen 85% ihmisistä. 5% tehtävä on valaista sokkoina valetavat massat ja tehdä näin vallankumous. Liikkeen mukaan mustat ovat maailman alkuperäiset asuttajat ja ovat täten sivillisaation isiä (Gods) ja äitejä (Earths). Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että liike on nimennyt uudestaan alueita joissa se on vahvasti läsnä: Harlem = Mecca, Brooklyn = Medina, Deteroit = D-Mecca, New Jersey = New Jerusalem, Chicago = C-Median, Queens = the Desert, Connecticut = New Heaven (eikös 50 Cent muuttanut tänne jossain vaiheessa?), Dallas = the Sudan, jne.

”You adapt like a flashback chain reaction”

Lopuksi vielä tähdennetään, ettet todennäköisesti edes tajua kaikkea mitä hän on ilmoille heittänyt, mutta myöhemmin koet uskomattoman heureka!-elämyksen, joka saattaa muuttaa tapaasi ajatella. Läppä on sukua Bomb The Bassin Bug Powder Dustin ”hear me now, but you’ll probably catch my vibe later” -heitolle. Tai Saturday Night Liven Hans und Franz -sketsille: ”Hear me now und believe me later.”

Raekwonin värssy on tavanomaisempaa settiä, jossa puhutaan asevalinnoista (AK voittaa Macin), vaatteista (Polo by Ralph Lauren, Tommy Hilfiger), rahasta, huumeiden myymisestä, oman ja possen räppilaiffin myyttisistä Avalonin usvista (vunna 1991 julkaistu Ron G-mixtape), ruohon polttamisesta (shotgun-tyyliin)…

”Fuck rap, hip hop put me on top”

Siinä lienee hengellisin hetki. Rap on musiikkia, hip hop on elämä.

Raekwon ja Ghost toimivat parina juuri erojensa ansiosta. Rae on rento, Ghostilla päällä pysyvä etukeno. Mies on muutenkin hiukan bipolaarinen ulosanniltaan, kuten myöhemmin ilmestyneet megatonnin verran raakaa emootiota sisältävät fiilistelyt lapsuuden maisemista todistivat. Rae vetää takuuvarmasti klassista räppijuttua, Ghost pakkaa jokaisen rivin täyteen viitteitä ja leijuu itsemytologisoinnin seitsemännessä taivaassa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Hans und Franz vauhdissa.

http://vimeo.com/7595897