Popklassikot 1988

#26 Yazz & the Plastic Population – The Only Way Is Up

Yasmin Evans tietää, ettei tästä voi enää mennä alemmas.

Luin toistakymmentä vuotta sitten Joan Lingardin nuorisoromaanin Across the Barricades, joka kertoi Kevinin ja Sadien tarinan 1970-luvun Belfastissa. Kaksi toisiinsa ihastunutta nuorta eivät voi olla yhdessä, sillä Kevin on katolinen ja Sadie protestantti.

”Boy I wanna thank you
For loving me this way
Things may be a little hard now
But we’ll find a brighter day”

Heidän perheensä eivät hyväksy minkäänlaista kanssakäymistä vastustajan kanssa. Sana nuorista rakastavaisista leviää, Kevin joutuu omien kavereidensa pahoinpitelemäksi ja Sadien kotikulmilla poltetaan taloja. Ainoa ihminen, jonka luona he voivat tavata toisensa, tapetaan.

Kevin ja Sadie onnistuvat kuitenkin lopulta pakenemaan Belfastista ja tarina saa heidän osaltaan varsin onnellisen lopun.

”If we should be evicted from our homes
We’ll just move somewere else
And still carry on”

Oikeassa elämässä Belfast oli yhä levoton Yazzin The Only Way Is Upin ilmestyessä vuonna 1988. Biisi oli brittilistan kärjessä elokuussa, kun kahdeksan armeijan sotilasta sai surmansa ja 28 loukkaantui pommi-iskussa.

Kaikki tragediat eivät kuitenkaan liity yhteiskunnan sodan tapaisiin isoihin ongelmiin, sillä jokainen meistä kohtaa vastoinkäymisiä omassa elämässään, joko itse tai lähipiirissään. On köyhyyttä, rikkinäisiä perheitä ja väkivaltaa, alkoholismia, kodittomuutta, kiellettyä rakkauttakin.

Siksi tarvitsemme Yazzin The Only Way Is Upin kaltaisia positiivisia ja tanssittavia kappaleita tuomaan iloa elämäämme mahdollisten vastoinkäymisten keskellä. Ihastuttavan klassikon kruunaa maukkaan kasaribiitin lisäksi suorastaan harvinaisen euforisesti elämänlaatua kohottava kertosäe.

Jokainen on hymyillessään kaunis, mutta hymyn pusertaminen kasvoille voi olla joskus työlästä. Antakaamme Yazzin auttaa siinä tänään.

http://www.youtube.com/watch?v=UtKADQnjQmc

Bonus!

Yazzin eli Yasmin Evansin ainoa ykköshitti on cover-versio tästä Otis Clayn esittämästä kappaleesta vuodelta 1980.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!