Popklassikot 1987

#26 Terence Trent D’Arby – Sign Your Name

Rakastankohan sinua, kun et enää sulje vessan ovea käydessäsi pissalla?

Nyrkkeilyn historia on täynnä nuoria toteutumattomia lupauksia. Ammattilaisrinkiin tullaan suurella ryminällä, uuden Alin mantteli harteilla ja sitten hävitään vähitellen valokeilasta, journeyman-taistelijan rääkin viedessä mennessään.

Terence Trent D’Arby oli nuorena lupaava nyrkkeilijä ja voitti lukioikäisenä Golden Glovesin. Hän kuitenkin valitsi musiikin oltuaan Yhdysvaltain armeijan leivissä Saksassa.

Englannissa miehen harteille soviteltiin uuden Princen manttelia. Tai Marvin Gayen, Al Greenin, Sam Cooken, Otis Reddingin… Riippuu miltä brittilehdistöön kirjoittavalta kriitikolta kysyttiin. Karhean seksikkään äänen lisäksi D’Arbylla oli kauniit kasvot. Hän oli myös paljon lukenut ja kykeni artikuloimaan asiansa terävästi. Täydellinen pop-tähti.

Miehen vei mennessään teennäisen taiteilun rääkki. Debyytin jälkeiset pari levyä tukehtuivat omaan mahdottomuuteensa, ja nykyään mies käyttää nimeä Sananda Maitreya, eikä maailmaa kiinnosta. Mutta onneksi meille jäivät ensilevyn helmet, kuten Sign Your Name.

Tuomari Nurmion laulussa Ikuisesti minun kertojan nimi on tatuoitu intohimon kohteen aivojen poimuihin ja poltettu sydämen lihaan. D’Arbyn laulussa se kirjoitetaan sydämeen. Ikuisesti minun voisi olla Sign Your Name II, pettymyksen jälkeisine väkivaltaisine tunteineen.

D’Arbyn laulussa seurataan miten ystävyys muuttuu joksikin lihallisemmaksi, ainakin kertojan haaveissa.

”We started out as friends
but the thought of you just caves me in
The symptoms are so deep
it is much too late to turn away”

Kappaleen alkupuolella mies on realisti, mutta aloittaa jo itsetuhoisen ja hieman passiivis-aggressiivisen uhkailun.

”Time I’m sure will bring
disappointments in so many things
It seems to be the way
when your gambling cards on love you play
I’d rather be in hell with you baby
than in cool heaven”

Kappaleen loppupuolella on jo antauduttu virran vietäväksi.

”Birds never look into the sun
before the day is done
but oh the light shines brighter
on a peaceful day
Stranger blue leaves us alone
we don’t want to deal with you
We’ll shed our stains showering
in the room that makes the rain
All alone with you
makes the butterflies in me arise
Slowly we make love
and the earth rotates
to our dictates”

Nämä ovat odotuksia, joita arki ei koskaan lunasta. Tähän voi joko suhtautua järkevästi ja löytää uudenlainen, tasaisempi kauneus arjesta toisen ihmisen kanssa tai tehdä elämästä itselleen ja läheisilleen mahdotontta roikkumalla kiinni ajatuksessa rakkaudesta ikuisena myrskynä, itseään syövänä käärmeenä.  Silloin läsnä on jatkuva houkutus lyödä koko elämä yhden pokerikäden varaan vielä kerran. Ja kerran.

Tuomarin Ikuisesti sinun -kappaletta laulaa ihminen, joka ei kyennyt löytämään kauneutta arjesta. Tai sellaisen jättämä raukka.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Sheryl Crow ähkii, hönkyilee ja narisee kappaleen narulle omaan rasittavaan tyyliinsä, mutta tuotanto on niin Memphis-uskollista lävähtävine Willie Mitchell -rumpuineen, että… Justin Timberlake laulaa hienot taustat. Olisi ollut parempi kappale hänen käsittelyssään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!