Popklassikot 1999

#26 Supergrass – Moving

Hey hey, we're NOT the Monkees!

Hey hey, we’re NOT the Monkees!

Ihminen! Laita tämän tekstin alta löytyvä video pyörimään. Katso ympärillesi. Näet sitten pukumiehiä, jakkupukunaisia, trendikkäästi pillifarkkuihin pukeutuneita graafisia suunnittelijoita tai työkaluhaalareihin sukeltaneita raksaäijiä, kuvittele heidät kaikki trumpettifarkkuihin ja pitkäkauluksisiin kauluspaitoihin. Tarkkaan kammattujen ja tupeerattujen hiusten paikalle hillitön afro. Kattoon diskopallo pyörimään ja värivalot vilkkumaan.

Tämä kirjoitus on aikamatka vuoteen 1999. Popkappale nimeltä Moving, jota tämä kirjoitus käsittelee, on musiikillinen aikamatka tanssittavalle 1970-luvulle. Supergrass oli 1900-luvun viimeisenä vuotena ykkösluokan vaihtoehto sydämensä niin brittipopille kuin 1970-luvun musiikille menettäneelle musadiggarille. Yhtye siirtyi kolmannella albumillaan kappaleiden säkeistöissä kohti 1970-lukulaisesti tanssittavia rytmejä, supergrassmaisesti rokkaavien kertosäkeiden pysyessä bändin tavaramerkkinä.

Moving on kestänyt ajan hammasta hyvin. Biisin neljäntoista vuoden ikä näkyy vain siinä, että se laittaa pään nykimään entistäkin vahvemmin tahdissaan. Jalka alkaa väkisin tamppaamaan tahtia.

Vuonna 2010 pillit pussiin laittanut Supergrass ei ehkä yltänyt kolmannella levyllään kokonaisuutena I Should Coco– ja In It for the Money -albumien tasolle, mutta Moving on yhtyeen parhaita lauluja. Sen sanoituksessa käsitellään pitkään jatkuneen kiertue-elämän puuduttavuutta ja hektisyyttä, sitä, kun hotellihuoneet tuntuvat kaupungista ja maasta riippumatta samalta. Biisin video liikkuu saman teeman ympärillä.

”Moving, just keep moving
’til I don’t know what I’m saying
I’ve been moving so long
The days all feel the same”

Kuuntelitko biisin jo? Minä myös. Jos nyt olisi perjantai-ilta ja sijainti kotitoimiston sijaan vaikkapa Bar Loosen alakerta Helsingin Annankadulla, tapahtuman nimi indiedisko ja DJ laittaisi Movingin soimaan, säntäisin välittömästi tukka putkella tanssilattialle esittelemään maailman parhaita tanssimuuvejani.