Popklassikot 1992

#26 Radiohead – Creep

Radiohead teki läpimurtohittinsä The Policen jalanjäljissä.

Thom Yorke on kertonut, että Radioheadin maailmanmaineeseen vuonna 1992 johdattanut kappale Creep kertoo miehestä, joka seurailee ihastustaan, mutta ei uskalla kohdata häntä. Kappale yhdistyy tämän lausunnon myötä toiseen väijyntää käsittelevään popklassikkoon. The Policen yhdeksän vuotta aiemmin julkaisema maaninen Every Breath You Take on kuin sisarteos epätoivoiselle Creepille.

“When you were here before
Couldn’t look you in the eye”

Creepin teksti on kuin laskuhumalaisen masentunutta mutinaa, ja sellaiseksi se lieneekin tarkoitettu. Viimeinen mandariini paskameressä on syöty ja ne vähäisetkin mahdollisuudet tyttöön, joka hymyili kirjastossa ja katsoi suoraan kohti, ovat menneet. Vittuako tässä viitsii edes unelmoida, jos ei pysty edes silmiin katsomaan, sanoo hän.

Tekstin henkilö kokee olevansa vähäpätöisin ihminen koko maailmassa, pölyhiukkasen kokoinen vikakappale, jonka huuto ei kuulu olutlasin pohjalta. Helpompaa olisi olla kuin omien tunteidensa kohde. Kaunis, täydellinen ja so fucking special.

Herra Creep on ihan normaali jätkä, mitä nyt raadollisen rehellinen vikojensa ja itsetunto-ongelmiensa kanssa verrattuna Stingin hahmottelemaan salakatselijaan. Yorken hahmo käpertyy itseensä nähdessään tunteidensa kohteen ja haluaa kadota pois. Sting taas on luonut perverssin, joka potkisi vaikka vessan oven sisään nähdäkseen pakkomielteensä.

Voisivatko nämä kaksi lemmenkipeätä hahmoa olla yksi ja sama henkilö? Laulujen herra oli vuonna 1983 nuori ja vetreä kaveri. The Policen kappaleessa hän vakuutti valvovansa tyttöään elonsa loppuun saakka. Lähes kymmenen vuotta oli kulunut, kun hän ilmestyi ääniaaltoina vuonna 1992 kertomaan Radioheadin Creepin sävelin kertomaan, ettei pystynyt pitämään lupaustaan.

Hän ei ollut se järkähtämätön uros, joka hän väitti olevansa. Hän ei ollut so fucking special.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!