Popklassikot 1990

#26 Madonna – Justify My Love

Justify My Loven videossa esiintyy kihnutusta kuin keskimääräisessä Omena-hotellissa konsanaan.

Vuoden 1990 joulumarkkinoille julkaistu Immaculate Collection kiteytti Madonnan hurmoksellisen 1980-luvun. Hittikokoelmalle mahtui myös kaksi uutta biisiä, joista toinen oli Rescue Me ja toinen polemiikkiriittoinen Justify My Love.

Madonnan syntisen seksi-anthemin juuret johtavat aina James Brownin Funky Drummeriin asti. Public Enemy nappasi kappaleessa kuultavan rumpukompin omaan Security of the First World -instrumentaaliinsa vuonna 1988. Vain pari vuotta myöhemmin Madonna julkaisi Justify My Lovensa, jonka kantava rumpulooppi oli samplattu suoraan Public Enemyn biisistä. Asialla oli biisin Madonnalle ”säveltänyt” ja tuottanut Lenny Kravitz.

Madonnan epätasaisen 1990-luvun käynnistänyt kohubiisi ei ole jäänyt historiaan musiikillisten ansioidensa tai edes hieman halpamaisen oloisen kierrätyksensä takia. Yksinkertainen kappalehan perustuu saman biitin loputtomaan kiertoon ja muutamaa ääntä maalaaviin syntikkajousiin. Mutta harvaa popkappaletta on onnistuttu lataamaan yhtä huumaavalla hekuman tunteella – Justify My Love toimii eroottisen latauksen ja viettelyn audiomuotoisena synonyyminä. Kappale kuulosti muinoin 22 vuotta sitten suorastaan vaaralliselta, vaikkakin nykyään jo hivenen lapselliselta.

Madonna puhuu, kuiskailee ja voihkii, muttei oikeastaan laula koko kappaleessa alkuunkaan, mikä lienee joidenkin mielestä vain hyvä asia. Biisin teksti pohjautuu Ingrid Chavesin kirjoittamaan runoon. Hän joutui myöhemmin taistelemaan kappaleesta itselleen rojaltit oikeusteitse.

Puhuttu avaussäkeistö ja yksittäisten sanojen pudotteluun perustuva kertosäe tiivistävät eroottisen pelin hengen. Eksoottiseen Eurooppaan suuntautuva seksifantasia odottaa toteutumistaan.

”I wanna kiss you in Paris
I wanna hold your hand in Rome
I wanna run naked in a rainstorm
Make love in a train cross-country
You put this in me
So now what, so now what?

Wanting, needing, waiting
For you to justify my love”

Eritoten Justify My Love muistetaan shokeeraavasta mustavalkoisesta musiikkivideostaan, joka tavoitteli 1960-luvun eurooppalaisen taide-elokuvan henkeä. Vielä vuonna 1990 Madonna piti tiukasti kiinni edelläkävijän roolistaan. Popin kuningatar oli osaltaan tekemässä valtavirran musiikkivideoista pornahtavampia, mutta samalla estoista vapaampia ja taiteellisesti rohkeampia.

Justify My Loven video sisälsi niin sadomasokismia, tirkistelyä kuin biseksualisuutta, mikä oli vielä vuonna 1990 ilmiselvä kohun paikka. Uskalias artisti kiteytti sanomansa videon lopussa nähtävään tekstiin: ”Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another”.

Videossa Madonna kiehnaa muun muassa silloisen poikaystävänsä, malli Tony Wardin kanssa. Hän suutelee myös naista. Se, mikä on nykyään jopa varsin tavallista kuvastoa, oli 1990-luvun ensitahtien aikaan hätkähdyttävää. MTV jopa kielsi videon esittämisen ja monet näyttivät siitä vain sensuroitua versiota. Näin myös Suomessa. Tapahtumaketju eteni siihen, että biisistä työstettiin kaikkien aikojen ensimmäinen VHS-videosingle, josta tuli tietysti valtaisa menestys. Sillä seksihän myy ja niin edelleen.

Justify My Love on kaikista edellä mainituista omintakeisista syistä johtuen yksi Madonnan kiintoisimmista kappaleista. Uran taitekohtaa edustanut single viitoitti tietä myös Madonnan seuraavalle, mielipiteet jakaneelle Erotica-albumille. Kuinka paljon voimaa ja merkitystä yhdellä yksittäisellä kappaleella voikaan olla!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Madonna on esittänyt himokkaan kappaleensa livenä vain kerran. Tämä tapahtui Girlie Tourilla vuonna 1993. Uudella MDNA Tourilla biisi sentään on tuutattu ämyreistä ulos välisoiton omaisena William Orbit -remiksinä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!