Popklassikot 1982

#26 Joan Jett & The Blackhearts – I Love Rock N Roll

Joan Jett.

Ylitarttuvat listahitit tuppaavat olemaan joko helvetin raivostuttavia kertakäyttörenkutuksia tai poikkeuksellisen riemastuttavia neronleimauksia. Joan Jettin versioima The Arrows -cover I Love Rock N Roll kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen kategoriaan.

Maailman cooleimpiin nahkatakkisiin tyttöihin kuuluva Joan Jett kuuli biisin ensimmäistä kertaa vuonna 1976, jolloin hän keikkaili The Runawaysin kanssa Englannissa. Kolme vuotta myöhemmin kitaristi-laulajatar äänitti kappaleen The Sex Pistolsin Steve Jonesin ja Paul Cookin komennossa. Biisin originaaliversio ei kuitenkaan nähnyt päivänvaloa ennen vuotta 1993, jolloin se julkaistiin Joan Jett & The Blackheartsin harvinaisuuskokoelmalla Flashback.

Billboardin listaykköseksi noussut ja siellä seitsemän viikkoa viihtynyt ”virallinen versio” äänitettiin vuonna 1981 Jettin silloisen bändin The Blackheartsin kanssa. Lopputuloksena oli äärimmäisen iskevä, nostattava ja tarttuva rock-klassikko, jonka lapsellisen helpossa kitarariffissä ja anthem-henkisessä kertosäkeessä on samaa imua kuin Richard Berryn Louie Louiessa tai AC/DC:n Highway to Hellissä.

Oma lukunsa on biisin röyhkeän itseriittoinen sanoitus, jossa rockin ja kiiman sekoittama nainen houkuttelee nuoria poikia makuukammariinsa. Jett käänsi originaalitekstissä olevat he-pronominit she-muotoisiksi ja sai näin aikaan sukupuolirooleja ravistelevan sanoituksen, jossa nainen vie ja mies vikisee:

”I saw him dancin’ there by the record machine,
I knew he must a been about seventeen
The beat was goin’ strong
Playin’ my favorite song
An’ I could tell it wouldn’t be long,
Till he was with me, yeah me”

Kappaleen tunnelma ikuistettiin hienosti mustavalkoiselle musiikkivideolle, jossa Jett ja kumppanit saapuvat nuhjuiseen baariin soittamaan epämääräiselle mutta innokkaalle yleisölle. Video kuvattiin aluperin värifilmille, mutta konvertoitiin sittemmin mustavalkoiseksi, koska Jett ei pitänyt siitä, miltä hänen punainen nahkatakkinsa näytti videokuvassa.

http://www.youtube.com/watch?v=oZg3u7_3MYU&feature=related

Bonus!

Vuosien varrella moni muukin artisti aina Weird ”Al” Yankovicista Miley Cyrusiin on tarttunut I Love Rock N Rolliin ja tehnyt siitä oman versionsa – usein katastrofaalisin seurauksin. Paras esimerkki lienee Britney Spearsin kuohittu, kourittu ja kämmätty coverin cover vuodelta 2002. Ei puhuta siitä sen enempää, ok?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!