Popklassikot 1989

#26 James – Sit Down

James teki suuren läpimurtonsa lähes kymmenen vuotta perustamisensa jälkeen.

Sit Down on niitä biisejä, joista ei oikein osaa sanoa. Pitkään ajattelin, että onpahan laimea renkutus – oikeastaan melko paska biisi.

Kun kappale kesäkuussa 1989 julkaistiin, se ei kiinnostanut ketään – tuskin edes bändin ykkösfania Morrisseytä. Britannia bailasi mieluummin Sealed With a Kissin tai – luoja paratkoon – The Best of Men tahtiin.

Tuli Sit Downista sentään Jamesin ensimmäinen listahitti: se suorastaan dominoi brittien singlelistaa 77 sijalta käsin.

James jatkoi puurtamista, edelleen varsin vaatimattomin tuloksin. Happy Mondaysin ja Stone Rosesin ympärille muodostunut Madchester-kultti alkoi kuitenkin heijastua myös kaupungin muiden yhtyeiden suosioon. Kun James kesäkuussa 1990 julkaisi kolmannen albuminsa Gold Motherin, se piipahti sentään albumilistan 16:ntena ennen vaipumistaan unohdukseen.

Sitten tapahtui jotain: tulikuuma tuottaja Mark ”Flood” Ellis kaivoi esiin Jamesin pahasti flopanneen Come Home -singlen ja sirotteli sen ylle kultapölyään. Kappale sai osakseen hienovarainen baggy-käsittelyn, minkä myötä James muuttui kertaheitolla sata kertaa seksikkäämmäksi ja ajankohtaisemmaksi yhtyeeksi.

Come Homen ”Flood Mix” ja sitä seurannut single Lose Control hiipivät jo top 40 -listan jämäsijoille, mutta pankki räjähti vasta, kun yhtye päätti äänittää ja julkaista kertaalleen kuollen ja kuopatun Sit Downin uudelleen Pixies-tuottaja Gil Nortonin kanssa.

Sit Downista tuli kevään ja kesän 1991 virallinen soundtrack brittiklubeilla ja -festivaaleilla. Essopäisten bilettäjien mielestä oli mahdottoman hauskaa, että kappaleen kertosäkeen pärähtäessä soimaan kaikkia – ajatelkaapas tätä – istuivat alas.

Sit Downista tuli ilmiö, ja hetken aikaa koko Britannia pukeutui kukkakuosisiin James-T-paitoihin. Ja istui. Miten hienoa!

Mutta onko biisi mistään kotoisin? No, on se sittenkin. Oikealla hetkellä ja oikeassa mielentilassa kuultuna Sit Downin simppelin renkutuksen takaa paljastuu aidosti klassinen popkappale, jossa on harvinaislaatuista, ihmisiä yhdistävää huokuvaa voimaa. Sen soidessa tekee mieli laskea käsi ystävän ololle, kohottaa tuoppi kohti kattoa ja yhtyä lauluun:

”Oh sit down
Oh sit down
Oh sit down
Sit down next to me
Sit down, sit down, sit down, sit down, down
In sympathy”

http://youtu.be/JzF4-jXUnX0

Bonus!

Patti Smithille ja kirjailija Doris Lessingille osoitetun Sit Downin alkuperäinen versio kestää lähes kahdeksan minuuttia, mutta kappaleen videoversio saksittiin tervehenkiseen kolmen ja puolen minuutin mittaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!