Popklassikot 1995

#26 Guided By Voices – Game of Pricks

Indierockin käet, Guided by Voices.

”To everyone that says we have a drinking problem, we say: ’Fuck you’. I said it to my mom: ’I love you mother, I love you mom but fuck you’.” – Robert Pollard

Rakastettavat juopporyhmät. 1990-luvulla Daytonin Wal-mart-ketju sai varmasti huomattavan määrän tuotostaan Robert Pollardin rähinäryhmän lompakoista.

Mutta, kuten niin monesti ennenkin, tietyllä päihtymisellä on positiivinen vaikutus. 1990-luvun lopun Guided by Voices hienoissa studioissa ei yksinkertaisesti ole yhtä eloisaa kuin indierockin kaksoistornit Bee Thousand ja Alien Lanes. Joskus känni-ideat ovat oikeasti niin hyviä kuin miltä ne parin promillen kohdalla tuntuvatkin.

Alien Lanesin hittiputken alkupuolelta löytyvä Game of Pricks kuulostaakin sopivan juopuneelta ja huvittuneelta riitelijältä, keinuen hieman joka suuntaan järjettömän koukuttavan melodian ravistellessa sitä.

Koska studiotyöskentely ei toiminut tälle ryhmälle yhtään, ja oli kaiken lisäksi kallista, oli hyvä pysyä helpommissa paikoissa. Neliraituria raahattiin kellarista pesutupaan, pesutuvasta kuistille ja niin edelleen. Tätä kautta inspiraatio oli mahdollista nauhoittaa heti sellaisena kuin se ensin ilmestyi.

Joten suhinaa riittää. Game of Pricks on kuitenkin aikakautensa kevyemmästä päästä. Myöhemmin levyllä Ex-Supermodel käyttää kuorsausta tehokeinona – onnistuneesti. Toisaalta, ei sillä ole väliä miten nauhoitat Game of Pricksin suoraan ihon alle hyökkäävän riffin, se on niitä joita on hankala pilata. Ja jos saat aikaan jotain niinkin mainiota ja kestävää vain ryypätessäsi hyvässä seurassa, niin valittamisen syytä tuskin on. Vuosia myöhemmin nauhoitettu hienon studion versio ei toimi väärin sekään, mutta alkuperäisen yhtä aikaa innostunutta ja rentoa tunnelmaa se ei saavuta.

”And I never asked for the truth but you owe that to me”

Totuus on se, että tähän liittyy myös loistavaa sijoitustoimintaa. Jos olutta ei huomioida, niin Alien Lanesin nauhoittaminen maksoi noin kymmenen dollaria.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Kaikista loistavista biiseistä mitä Guided by Voices on tehnyt, yksi on ylitse muiden.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS II!

Artikkelin aloittava lainaus tulee Robert Pollardin soololevyltä Relaxation of the Asshole. Se on indierockin vastine Having Fun with Elvis Onstagelle.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS III!

Vaikka Robert Pollard käyttikin kymmenen dollaria hyvin, tässä hän vittuilee Counting Crowsin Adam Duritzille raha-asioista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!