Popklassikot 1979

#26 Funkadelic – (Not Just) Knee Deep

George Clinton, erikoismies henkeen ja vereen.

Pari rummuniskua alle ja yksi kaikkien aikojen tunnistettavimmista kiippaririffeistä kajahtaa ilmoille. Joillekin tämä yksinkertaisen nerokas luritus on tuttu De La Soulin Me, Myself & I -hitistä.

(Not Just) Knee Deep on malliesimerkki funk-patriarkka George Clintonin tyylillisestä eetoksesta – kun tanssit on kerran saatu kunnolla käyntiin, ei rullaus lopu tai edes kasva merkittävästi missään vaiheessa, vaikka kappaleen albumiversio kestää yli 15 minuuttia.

Ja vaikka kyseessä on puhdasoppinen tanssibiisi, ei kappaleen raskasta ja likaista jytkettä voi hyvällä tahdollakaan leimata discoksi, joka vuoteen 1979 mennessä oli valloittanut maailman.

Knee Deepin sisältäneen Uncle Jam Wants You -albumin kannen julistusta ”rescue dance music from the blahs” voikin pitää – ottaen huomioon Clintonin mielipiteet kahden pennin discorenkutuksista – piikkinä kyseisen tyylilajin suuntaan. Kappaleen sanoitus on kuitenkin Clintonia sovinnaisimmillaan ja pinnalta aikamoista huttua. Tanssilattian tyttö ei kuumista muuveistaan huolimatta kiinnosta kertojaa ennen kuin tämä löytää sisäisen ”friikkinsä”:

”She did the jerk /
It didn’t work, no /
She did the monkey /
It wasn’t funky, no more /
Chicken wasn’t pickin’ /
Not just knee deep, she was totally deep /
When she did the freak with me”

Clinton on saattanut tarkoittaa sanoituksen disco-höpöhöpön parodiaksi, mutta vaikea tarinasta on mitään syvempiä tasoja löytää. Toisaalta kappale on hyvin mahdollisesti ollut tietoinen jatke bändin suurimmalle hitille One Nation Under a Groove, joka ilmestyi vuotta aikaisemmin. Jos näin oli, yritys onnistui: noin viiteen minuuttiin puristettu singleversio jäi Funkadelicin viimeiseksi R’n’B-listaykköseksi.

Vaikka 1960- ja 1970-lukujen vaihteen anarkistisemman Funkadelicin pisteliäät kommentit (America Eats Its Young, Think! It Ain’t Illegal Yet) ja happoinen kitaramasturbaatio jäävät kauas ja ollaan lähempänä Clintonin ja kumppaneiden toisen projektin Parliamentin radioystävällistä soundia, on (Not Just) Knee Deep hypnoottisuudessaan paitsi ajaton tanssimusiikin helmi, myös selkeä evolutiivinen lenkki siirtymäkaudella kohti kreisiä kasaria.

Koska olet nyt todennäköisemmin tietokoneen ääressä kuin friikahtelemassa yökerhossa, alla biisin lyhyempi singleversio:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

De La Soul teki yhdessä tuottajaguru Prince Paulin kanssa debyyttialbumilleen ryhmän parhaimpiin lukeutuvan bilerap-rallin, jonka svengi pohjaa lähes täysin (Not Just) Knee Deepin grooveen:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!