Popklassikot 1997

#26 Aqua – Barbie Girl

Aqua. Tähän vapaavalintainen "kolme miestä ja baby" -väännös.

Aqua. Tähän vapaavalintainen ”kolme miestä ja baby” -väännös.

Tanskalais-norjalaisen Aquan idea Barbien ja Kenin dialogista duettona on yhä 15 vuoden jälkeenkin aivan nerokas. Se osoitti, että hömppäpop voi olla loistavaa ihan hömppänäkin, mutta totaalista neroutta siitä tekee monitahoisuus ja mahdollisuus tulkita kappale usealla eri tavalla.

Minusta Barbie Girl lähinnä ylistää lapsen ja lapsenmielisen luovuutta ja samalla nyrpistää naisen esineellistämisen suuntaan. Sen avulla voi myös pohtia sitä rajaa, milloin esimerkiksi Barbiella leikkimisestä tulee iljettävää. Milloin nuken pukeminen ja riisuminen saa seksuaalisia ulottuvuuksia?

“I’m a Barbie girl in the Barbie world
Life in plastic, it’s fantastic
You can brush my hair, undress me everywhere
Imagination, life is your creation”

Aihe oli niin tulenarka, että Barbie-firma Mattel haastoi Aquan oikeuteen kappaleen vuoksi. Se oli suuri virhe, joka osoitti lähinnä Mattelin kaksinaamaisuuden ja korosti Aquan neroutta. Kas näin sitä sohaistaan pophömpällä muurahaispesään, häh häh.

”Come on Barbie, let’s go party, ah ah ah yeah”

Barbie Girl ei ollut lapsellinen ja tarpeeton kertakäyttöhitti kuten esimerkiksi Toy-Boxin Tarzan and Jane oli. Barbie Girl oli vaaleanpunaiseen muoviin käärittyä lelupoppia, joka hyppäsi näennäisen krääsäpintansa ulkopuolelle yhtä vaivattomasti kuin neljäsluokkalaiset tytöt polvenkorkuisen tvistinarunsa yli.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!