Popklassikot 1988

#25 Yello – The Race

Dieter ja Boris, nuo sveitsiläiset herrasmiehet.

Se oli siis 1980-luvun loppuvuosia, kun sain ensikosketukseni Yellon musiikkiin. Olimme sukulaisten kesämökillä, ja tietenkin ulkona satoi kaatamalla. Mökin nurkalla aggregaatti huusi hoosiannaa ja pumppasi virtaa muun muassa pieneen televisioon, jonka rakeisella ruudulla sattui pyörimään jokin ulkomaalainen musiikkialan palkintogaala.

Sitä tämä 11–12-vuotias pojankloppi siinä sitten tuijotti silmät ristissä. Oikeastaan ei olisi voinut vähempää kiinnostaa, mutta jotain tekemistä oli oltava.

Sitten lavalle kapusi kaksi viiksekästä pukumiestä, joille ojennettiin palkinto. Seuraavaksi ruutuun jympsähti pyörimään Yellon The Race -video, jonka aikana välillä näytettiin kuvaa myös lavalta. Nuo kaksi viiksivallua ottivat tanssiaskeleita ja myhäilivät. Hämmennyin hieman. Ehkä myös tiesin olevani jonkin suuren äärellä.

Muutamaa vuotta myöhemmin sain lukiokaverilta lainaan Space Adventure Cobra -animaatioleffan, jonka länsimaisesta soundtrackista vastasi Yello. Itse animaatiosta en muista mitään, mutta viimeistään tuolloin hullaannuin täysin Yellon musiikkiin. Enkä ole siltä tieltä livennyt vieläkään.

Aidon fanipojun tavoin olen ihmeissäni siitä, että juuri The Race on niitä Yellon tunnetuimpia kappaleita (Oh Yeahin ohella). Eihän se ole millään muotoa yhtyeen paras biisi! Hyvä kuitenkin, että tämän sveitsiläisen duon charmia tihkuva, juuri sopivalla ripauksella huumoria maustettu musiikki kelpaa edes välillä suurellekin yleisölle. Miami Vice -sarjassakin on Yellon musiikki soinut, ajatella.

Monien muiden Yellon videoiden tapaan tämäkin on vokalisti Dieter Meierin ohjaamaa hönttiä kollaasitaidetta. Videolla ratin takana heiluu parivaljakon musiikkivastaava Boris Blank.

Dieter ja Boris muodostavat melkoisen kiinnostavan parin: Meier on miljonääriperheen vesa, joka on muun muassa edustanut Sveitsiä golfin maajoukkueessa. Blank puolestaan on entinen rekkakuski, jolta puuttuu toinen silmä lapsuuden räjähdeleikkien takia.

Onneksi he kuitenkin löysivät toisensa ja ovat jaksaneet tehdä musiikkia jo yli 30 vuoden ajan.

Bonus!

Flag-levyllä oli myös parempia kappaleita, kuten tämä Of Course I’m Lying.

http://www.youtube.com/watch?v=kLHdjPP6hYk