Popklassikot 1998

#25 U.N.K.L.E. – Rabbit In Your Headlights (feat. Thom Yorke)

DJ Shadow + Thom Yorke + Denis Lavant + Jonathan Glazer = voitto!

DJ Shadow + Thom Yorke + Denis Lavant + Jonathan Glazer = voitto!

U.N.K.L.E.:n piti olla 1990-luvun nippuun vetävä superbändi. Tuottajat James Lavelle ja Tim Goldsworthy tekivät vuosikymmenen kulttuuriteon julkaisemalla DJ Shadow’n Endtroducing-albumin. Sitten he päättivät tehdä yhdessä überlevyn, jolla hiphop, brittipop ja taikatemput, joita DJ Shadow osaa tehdä mustalla vahalla ja samplerilla, olisivat ikuisesti yhtä.

Melkein he siinä onnistuivatkin, mikä on edelleen ylittämättömän kova saavutus. Psyence Fiction on nimensä mukaan historiasta irrallinen visio siitä, miltä 1990-luku olisi voinut kuulostaa, jos mielikuvituksemme olisi riittänyt.

Biisejä ja vokaaleita Psyence Fictionille Lavelle, Goldsworthy ja DJ Shadow saivat ja tilasivat muun muassa Kool G Rapiltä (kertokaa joku miten), The Verven Richard Ashcroftilta, Beastie Boysin Mike D:ltä ja Badly Drawn Boylta (kertokaa joku miksi). Ian Brown sai tyytyä bonusbiisiin. Levyn päättävän Rabbit In Your Headlightsin laulaa OK Computerin jälkeistä Bono-krapulaa ja hiusvärin lähtöä potenut Thom Yorke.

Kappale oli vuonna 1998 enne tulevasta ja menneestä. Sen aloittavaa pianoa, neulansuhinaa ja Yorken itsepäisesti omalla asteikollaan vaikertavaa laulua on nyt mahdoton kuunnella ajattelematta Pyramid Songia tai koko Kid A/Amnesiac -nyrjähdystä. Pian sisään hiipii radioheadit ennen Radioheadia tehneen Talk Talkin New Grass -kappaleen varovainen virvelikomppi.

Sanat ja melodia ovat Yorken, kaikki muu DJ Shadow’n aivohangaarista. Niiattuaan postrockin syntysijojen suuntaan Shadow tekee lopulla biitillä täysin, mitä tahtoo, aivan kuten Endtroducingillakin. Hälyyn hän pätkii kuolemanvakavaa dialogia Jacob’s Ladderista ja äänitehosteita. Toivotan sample-neiti etsiville antoisaa ja loputonta google-iltaa.

Teksti alkaa vähitellen nähdä samoja horkkaisia painajaisia, joita OK Computer jaksoi vielä analysoida ja joiden vietäviksi Kid A ja Amnesiac antautuivat. Pulskat lähiökristittyjen sormet mussuttavat sieluasi. Yorken ääni nousee paikkoihin, joihin harvoilla on asiaa. DJ Shadow tekee asioita, joita en elinaikanani ehdi ymmärtää.

Rabbit In Your Headlightsin musiikkivideo on sekin lajinsa kultakauden kliimaksi. Sen ohjasi 1990-luvun klassikoita Massive Attackille, Blurille, Nick Cavelle ja Radioheadille neroillut Jonathan Glazer.

Pahat autot tunnelissa tönivät tönimistään maailman hienoimman ihmisen, tanssijanäyttelijäjumala Denis Lavantin esittämää sapekasta kulkuria, kunnes eivät enää töni. Jos saisin valita supervoiman, jota saisin käyttää vain kerran, valitsisin tämän.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!