Popklassikot 1981

#25 Men at Work – Down Under

Men at Work katsoi oikealle, katsoi vasemmalle, mutta löysi suurimman hittinsä suoraan alapuoleltaan.

Eräänä sunnuntaisena aamuna 1932 inspiraatio iski kirkossa hiljentyvään Marion Sinclairiin. Melbournelainen opettajatar riensi siltä istumalta kotiin ja kirjoitti muistiin lorun kookaburrasta, kuningaskalastajien heimoon kuuluvasta linnusta, joka tunnetaan Suomessa paljon puhuvalla nimellä isonauraja.

Lorusta tuli hyvä, ja vuosikymmenten saatossa siitä kehkeytyi yksi Australian rakastetuimmista lastenlauluista. Miljoonat ja taas miljoonat brucet ja sheilat tuudittuivat päiväunilleen Kookaburran hölmöjen säkeiden tahtiin:

”Kookaburra sits in the old gum tree
Merry merry king of the bush is he
Laugh, Kookaburra, laugh, Kookaburra
Gay your life must be!”

Mutta miten tämä kaikki liittyy Down Underiin, letkeällä reggaekompilla rullaavaan jättihittiin, joka 1980-luvun alussa nosti australialaisen Men at Workin hetkellisesti maailman suurimpien yhtyeiden joukkoon?

Linkki on Greg Ham, Men at Workin multi-instrumentalisti, joka ideoi Down Underiin sen tunnistettavan ja purkan lailla tarttuvan huilumelodian ja hioi Colin Hayn ja Ron Strykertin jo vuonna 1978 kirjoittaman kappaleen rivibiisistä potentiaaliseksi hitiksi.

Helmikuussa 2010 Australian oikeuslaitos päätti, että Hamin säveltämä huilumelodia muistuttaa merkittävästi muinaisen Kookaburra-laulun vastaavaa. Kappaleen säveltäneet Hay ja Strykert tuomittiin luovuttamaan viisi prosenttia laulun tulevista (ja takautuvasti vuoden 2002 jälkeen keräämistä) rojalteista Larrikin Music -kustannusyhtiölle, joka oli saanut Kookaburra-laulun oikeudet haltuunsa Marion Sinclairin kuoltua vuonna 1988.

Men at Work -kaksikolle olisi voinut käydä huonomminkin: Larrikinin alkuperäinen vaatimus oli hulppeat 60 prosenttia.

Down Under oli Men at Workin kolmas single. Toisin kuin moni nyt – lähes kolmekymmentä vuotta kappaleen julkaisun jälkeen – kuvittelee, se ei ollut Men at Workin ainoa eikä edes ensimmäinen hitti: Down Underia ennen julkaistu Who Can It Be Now? ehti nousta listaykköseksi niin Australiassa kuin Yhdysvalloissa ennen kuin Down Under vihdoin sinetöi Men at Workin aseman vuoden 1982 menestyneimpänä kansainvälisenä rock-tulokkaana, josta bändi sai Grammynkin.

Down Under löytyy Men at Workin esikoisalbumilta Business as Usual (1981), jonka Columbia-levy-yhtiön Yhdysvaltain-konttori ehti tyrmätä kahdesti ennen kuin päätti lopulta julkaista sen vuoden 1982 huhtikuussa. Päätös oli kannattava: Business as Usual nousi Yhdysvaltain albumilistan kärkipaikalle, jolla se viihtyi hämmästyttävät viisitoista viikkoa.

Tammikuussa 1983 Men at Work ylsi ensimmäisenä – ja yhä ainoana – australialaisyhtyeenä harvinaiseen saavutukseen, kun yhtyeellä oli samanaikaisesti hallussaan paalupaikka sekä Yhdysvaltain albumi- että singlelistalla. Single oli juuri Down Under.

Kappale kertoo australialaisesta reissumiehestä, joka kiertelee ympäri maailmaa ihmisiä tavaten ja heille kotimaastaan kertoen; Bombayssa sankarimme rupattelee oopiumiluolassa, Brysselissä hän puolestaan ostaa vegemite-leivän kaksimetriseltä kehonrakentajalta.

Ai mitä on vegemite? Se on marmiten australialainen korvike – ja jos et tiedä, mitä on marmite, niin omapa on häpeäsi.

Colin Hayn (joka on muuten kotoisin Skotlannista) mukaan kappale ei ole kansallismielinen ylistyslaulu Australialle, jollaisena sitä on opittu pitämään, vaan ennemminkin kritiikki valtiosta, joka on kadottanut alkuperäisen henkensä ahneuden perässä juostessaan.

”I come from a land down under
Where beer does flow and men chunder
Can’t you hear, can’t you hear the thunder?
You better run, you better take cover”

Men at Work teki Business as Usualin jälkeen vielä kaksi albumia, josta Cargo (1985) poiki vielä hittejä, mutta Two Hearts (1985) ei. Yhtye hajosi vuonna 1986, jonka jälkeen se on palannut esiintymislavoille tasaisin väliajoin, viimeksi kaksi vuotta sitten.

Down Under soi vuonna 2000 Sydneyn olympialaisten päättäjäisissä ja valittiin vuotta myöhemmin kaikkien aikojen neljänneksi parhaaksi aussibiisiksi Easybeatsin Friday on My Mindin, Daddy Coolin Eagle Rockin ja Midnight Oilin Beds Are Burningin jälkeen. Kappaleen säveltäjä Colin Hay julkaisi tänä vuonna yhdennentoista sooloalbuminsa Gathering Mercury.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Down Underin ovat levyttäneet vuosien varrella muun muassa Pennywise ja Spunge, mutta suomalaisittain unohtumattomimman version kappaleesta on tehnyt Vilperin perikunta, joka käänsi australialaistarinan maapallon toiselle puolelle, Suomeen ja Venäjää. Tervetuloa länteen, Andrej (1992) kertoo venäläismiehestä, joka matkustaa Suomeen töiden ja paremman elämän perässä.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!