Popklassikot 1989

#25 Lisa Stansfield – All Around the World

Lisa ja kuuluisat kiehkurat.

All Around the World on malliesimerkki siitä kuinka 1980-luvun alkupuolen Chicagon klubeilla syntynyt house-musiikki ujutti lonkeroitaan yhä lähemmäs valtavirtapopin pintaa, kunnes se murtautui ison loiskahduksen saattelemana pinnalle 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Housesta oli toki useissa tapauksissa jäljellä vain vienoja kaikuja – elastista mutta hidastettua rytmiä siellä, house-pianoa täällä, laveita syntikkaiskuja tuolla.

Kaikki tuntuivat joka tapauksessa haluavan näihin kotibileisiin – muun muassa Mariah Careyn paras kappale Make It Happen lainasi samaa estetiikkaa.

Erityisen hedelmällinen tuntui olevan juurikin Careyn ja Stansfieldin edustama tyyli, jossa house yhdistyi pehmeän r&b:n ja popin kanssa tuloksenaan kosmopoliittisen tyylikästä ja ylellistä rytmimusiikkia – kuin matka lentokoneen ykkösluokassa silloin, kun lentomatkustuksessa oli vielä luksuksen värinää.

Stansfieldin kytkökset house-musiikkiin olivat ilmeiset. Ensimmäisen kerran suuri yleisö kuuli häntä house- ja tanssimusiikin pioneerien Coldcutin erinomaisella house-singlellä People Hold On aiemmin vuonna 1989. Housen tyylilajiin kuului, että kertosäkeen lauloi isoääninen mutta kasvoton soul-diiva. Sitä Stansfieldkin vielä oli.

Tällainen järjestely ei kuitenkaan varsinaisesti sopinut yhteen talent-kilpailujen ja sekalaisten television lastenohjelmapestien veteraanin pyrkimysten kanssa. Ihminen, jonka menestyksennälkä saa hänet lähettelemään 16-vuotiaana kuviaan ja musiikkiaan tv-ohjelmiin, tuskin tyytyy taustalaulajan rooliin.

Eikä hän sitä tehnytkään.

Vaikka Lisa Stansfield muistetaan nimenomaan jättihitistään All Around the World, vuosina 1989–92 hän oli ihan oikea, pesunkestävä popin supertähti: ensimmäiset kaksi albumia myivät kultaa tai platinaa Britanniassa, Yhdysvalloissa ja muualla; Brits-gaalasta tarttui mukaan paras tulokas -pysti ja kahtena peräkkäisenä vuonna paras naisartisti -palkinto. Jos Stansfield ei ollut laulamassa George Michaelin kanssa duettoa Freddie Mercuryn massiivisessa muistokonsertissa, hän oli hengaamassa muiden tähtien kanssa Grammy-gaalassa yhtenä ehdokkaista.

1990-luvun musiikillinen ilmasto kuitenkin muuttui varsin pian brittipopin ja grungen myötä eikä Stansfield tahtonut pysyä kyydissä. Mutta ei se mitään.

Hänellä oli kuitenkin plakkarissaan jo yksi täydellinen popkappale, All Around the World. Se on enemmän kuin mihin arviolta 93 prosenttia artisteista pystyy.

Laulun sanoitus ei ole toki mitään nickcavea: kappaleen ydinajatus on juurikin se äärimmäisen yksinkertainen teema, jota kertosäkeessä hoetaan. Mutta tiedättekö mitä? Juuri tuo yksinkertaisuus tekee kappaleesta niin nerokkaan. Lopulta aika harva haluaa dekonstruoida popmusiikkia Raamattu ja antiikin myyttien ensyklopedia seuranaan. Ja totisesti minä sanon teille: All Around the World ei anna siihen pienintäkään tarvetta.

Kappaleessa tapahtuu seuraavaa: kertojalla ja babylla on ollut riitaa; sen tiimellyksessä on puhuttu suut puhtaaksi. Nyt baby on teillä tietämättömillä ja kertoja syyttää kaikesta itseään.

Mutta: kertoja on etsinyt babya ympäri maailman (”and I, I, I”) eikä aio lopettaa ennen kuin löytää babyn. Siinä se!

Kuka nyt tähän ei voisi samaistua? Oman kullan etsiminen ympäri maailmaa on päällisin puolin simppeli, mutta äärimmäisen tehokas vertauskuva yritykselle tavoittaa uudelleen parisuhteen toisen osapuolen kadonnut rakkaus. Molemmat tuntuvat yhtä epätoivoisilta yrityksiltä.

Kappaleessa on yksi niistä tavattoman hienoista popkertosäkeistä, jotka jäävät kiertämään miellyttävästi päähän kuin kesäaurinkoisissa puutarhajuhlissa nautittu lasi samppanjaa. Yksi niistä kertosäkeistä, jotka saavat joka ikinen kerta kehon nytkymään mukana. Muun muassa siksi All Around the World onkin mainettaan parempi; täysiverinen popklassikko, joka kestää kuuntelua vuosi vuoden jälkeen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Stansfield esiintyy legendaarisen haastavalle New Yorkin Apollo-teatterin mustalle yleisölle. Jotain hänen soul-laulajan taidoistaan kertonee, että yleisö menee – virallista termiä käyttääkseni – pähkinöiksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!