Popklassikot 1980

#24 Bob Marley & the Wailers – Could You Be Loved

”Don’t let them fool you
Or even try to school you, oh no!
We’ve got a mind of our own
So go to hell if what you’re thinkin’ isn’t right
Love would never leave us alone
In the darkness there must come out to light”

Tähän kuvateksti.

Bob Marley & the Wailersin viimeinen albumi Uprising julkaistiin kesäkuussa 1980, vain vajaa vuosi ennen laulajan kuolemaa. Albumin suurin hitti Could You Be Loved (UK #5) vihjaa kutkuttavasti, mihin suuntaan Marley olisi saattanut musiikkiaan 1980-luvun mittaan viedä. Kappale on artistin singleistä suoraviivaisin ja tanssittavin, liipaten varsin läheltä discoa ja reggaesta vaikutteita hakenutta new wavea (The Police, UB40).

Tekstiltään Could You Be Loved on taattua Marleya, kokoelma viisaita ajatuksia ja vaarinotonarvoisia elämänohjeita: Älä anna ”niiden” ajatella puolestasi. Rakkaus ei jätä ketään yksin. Älä tuomitse muita, jossain vaiheessa kompuroit itsekin. Älä uhraa itseäsi systeemille, sille ei mikään riitä. Ja niin edelleen.

Kappaleen puolivälissä taustalaulajattaret piirtävät huomaamattomasti kaaren Marleyn koko uran ylle lainatessaan kaksi säettä laulajan Judge Not -esikoissingleltä (1962):

”The road of life is rocky
And you may stumble too
So while you point a finger
Someone else is judging you”

Could You Be Lovedin universaalia vetovoimaa kuvaa hyvin, että kappaleen ovat coveroineet muun muassa Shakespears Sisters (1989), Joe Cocker (1997) ja Toto (2002).

http://youtu.be/V-_NMAllsJc

Bonus!

Lähes kaikkien Bob Marley -hittien tavoin myös Could You Be Loved on kupattu lähes henkihieveriin. Kappaleen nakuttava kitarariffi soi radioaalloilla varsinkin vuonna 1991 (jolloin Marleyn kuolemasta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta), kun sitä samplasivat niin Beats International (Echo Chamber), Big Audio Dynamite (Kool-Aid) kuin tässä De La Soulkin (Keepin’ the Faith).

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!