Popklassikot 1981

#24 Yoko Ono – Walking on Thin Ice

Yoko Onosta tuli Yhdysvaltain tanssilistan ykkönen 70-vuotiaana, kun Walking on Thin Ice julkaistiin uudelleen vuonna 2003.

John Lennon murhattiin kotinsa ulko-ovelle 8. joulukuuta 1980. Hän oli palaamassa kotiin studiolta, jossa hän oli juuri viimeistellyt vaimonsa Yoko Onon uuden singlen miksauksen. Walking on Thin Icen lopullinen miksaus kirposi Lennonin kädestä, kun hän kaatui Dakota-talon eteisaulan lattialle.

Kun kappaleeseen liittyy näin vahva tarina, voi sitä olla vaikea kuunnella tuorein korvin. Olisi kuitenkin väärin ohittaa Walking on Thin Ice pelkkänä muistomerkkinä. Päinvastoin, toisin kuin Lennonin viimeiseksi levyksi jäänyt Double Fantasy, single ei kuulosta lainkaan siltä, että sen takana olisi upporikas ja keski-ikäinen – John oli 40 ja Yoko 47 – tähtipariskunta.

Walking on Thin Ice sykkii tuoreen vuosikymmenen soundia niin katu-uskottavasti, että se menisi heittämällä läpi ajan nuoria toivoja esittelevällä kokoelmalla. Tanssittava rytmikuvio tuo mieleen Blondien ja Ono kuiskii sanoituksia kuin arka tyttö.

”Walking on thin ice
I’m paying the price
For throwing the dice in the air
Why must we learn it the hard way
And play the game of life with your heart”

Viimeisen, puhutun säkeistön itsevarmuus taas muistuttaa Patti Smithistä.

”I knew a girl
Who tried to walk across the lake
’Course it was winter and all this was ice
That’s a hell of a thing to do, you know”

Kappaleen kavaltavat Onon laulamaksi ainoastaan kertosäkeen paikalla kuultavat kiljahdussarjat.

Kappaleen liian hiljaiselle miksatun soolokitaristin henkilöllisyttä ei sen sijaan arvaisi millään. Kekseliään, mutta kovin 1980-lukulaisen kitaran soitti ja sovitti John Lennon. Epätyypillisyydestään huolimatta se voi hyvinkin olla hänen paras levytetty kitararaitansa – ja komea testamentti siitä, että miehellä olisi ollut vielä paljon annettavaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Vuonna 2003 Walking on Thin Ice julkaistiin uudelleen maksisinglenä. Julkaisulla oli monia remiksauksia, muun muassa Pet Shop Boysilta ja Rui da Silvalta. Maksisingle nousi Yhdysvaltojen tanssilistan ykkössijalle syjäyttäen Madonnan ja Justin Timberlaken. Ei hassummin 70-vuotiaalta artistilta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!