Popklassikot 1989

#24 The The – The Beat(en) Generation

Ajatonta potemista Matt Johnsonin malliin.

The The -yhtyeen ehein levykokonaisuus Mind Bomb ja menestynein single The Beat(en) Generation osuivat Thatcherin valtakauden loppupään mahalaskun kohdille. Rautarouvaa purivat vuoden sisään omat koirat ja pääministerin pallille istutettiin tuolinlämmittäjäksi John Major. Lama, joka koettelisi eri maita eri tyyliin ja tahtiin, oli nurkan takana. Niin oli myös Neuvostoliiton romahdus, joka yllätti varsinkin suomalaiset vähän samaan tyyliin kuin talvi yllättää autoilijat joka vuosi.

Mind Bomb on hieno levy, joka kertoo meille paljon sekä Britanniasta että maailmasta tuona aikana. Ja Matt Johnsonista. Ja meistä itsestämme.

Kuuntelin levyllä The Beat(en) Generationin jälkeen tulevaa August & Septemberiä todella paljon vuonna 1989. Se kertoi omista alhaisimmista taipumuksistani paljon kauniimmin ja osuvammin kuin olisin itse siinä iässä, hädin tuskin aikuisuuden kynnyksellä, itse osannut.

Levy sopii myös oman aikamme ajankuvaksi enkä minä ole vuosien varrella todennäköisesti muuttunut sisimmältäni yhtään jalommaksi yksilöksi. Osaan korkeintaan moderoida omaa suhdettani ympäröivään maailmaan paremmin ja empaattisemmin.

Ainakin The Beat(en) Generation sopii omaan aikaamme aivan yhtä hyvin kuin vuoteen 1989.

”The beaten generation
The beaten generation
Reared on a diet of prejudice and misinformation
The beaten generation
The beaten generation
Open your eyes
Open your imagination”

Positiivista lienee, ettei tuokaan sukupolvi onnistunut pilaamaan kaikkea, vaan maailma operoi yhä vain sillä totutulla sotkuisuuden tasolla. Kertsistä huolimatta kusipääprosentti oli vakio. Osa onnistui avaamaan silmänsä ja herättämään mielikuvituksensa.

Toivottavasti voimme sanoa samaa 20 vuoden päästä tästä nykyisessä kuralammikossamme kasvavasta sukupolvesta, jolle pakkosyötetään ennakkoluuloja samalla, kun syöttäjät huutavat naama punaisena, vaahdon keräytyessä rohtuneille suunpielille, että heille pakkosyötetään suvaitsevaisuutta. Toivottavasti tässäkin sukupolvessa se prosentti, joka ostaa koko paketillisen herrarodun paskaa, on vakio eikä yhtään suurempi.

Toivottavasti tiensä takaisin ihmisten yhteisöön löytävät sekä maailmankuvaansa syyttä ”kovaksi” tieteeksi luulevat taloususkovaiset että monoteistisen uskontonsa nimeen kanssaihmisiään räjäyttelevät pyhää sotaa käyvät ”soturit”.

”You may be worshipping the temples of mammon
Or lost in the prisons of religion
But can you still walk back to happiness
When you’ve nowhere left to run?”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!