Popklassikot 1995

#24 Björk – Army Of Me

Björk on mahtava, eikä pelkää edes hammaslääkäriä.

Army of Me lienee eniten coveroitu biisi Björkin tuotannosta, ja erityisesti metallibändit ovat kunnostautuneet rallin tulkitsemisessa. Biisi onkin otollinen uudelleenlämmittelyille: se on käytännössä pelkkää kuorrutettua basslinea, jonka päälle Björk äksyilee uhkaavasti. Ja se rumpubiitti – sämplätty Led Zeppelinin When The Levee Breaks -biisistä!

Jonnekin 1990-luvun puoliväliin asti olin vannoutunut tuhnuisen 1970-luku-progen ja kasarihevin opetuslapsi. Jo Björkin Debut-levyä tuli kuunneltua heviperttikavereilta salaa, koska tämän islantilaisen menninkäisen äänessä oli jotain koukuttavaa ja esikoislevynsä oli muutenkin mukavan utuista kujertelua. Post-levyn ensimmäinen sinkkulohkaisu Army of Me putosikin jo valmiiksi otolliseen maaperään.

Biisi oli tehty jo Debut-levyn äänityssessioissa, mutta se oli päätetty laittaa sivuun myöhempää käyttöä varten – onhan biisin päällekäyvä tunnelma jotain aivan muuta kuin ensilevyn kainosteleva runotyttöily.

Björk kirjoitti tekstin veljelleen, ja sanoma on melko yksiselitteinen: lopeta jo se velliperseily, get your shit together! Ei siis ihme, että juuri metallipäät ovat kokeneet biisin tulkintansa arvoiseksi.

Ja se bassline. Simppeliydessään silkkaa Ukko Nooaa, mutta niinhän ne mieleenpainuvimmat bassokuviot tuppaavat olla. Puolet viehätyksestä tietysti tulee jo pelkästä soundista – tuosta hieman tuhnuisesta analogisynasoundista, joka lienee kerrosteltu useamman oskillaattorin epikseen tuunatuista saha-aalloista. Epäilemättä teknopioneeri Graham Masseyn (808 State) näpit ovat olleet pelissä.

Muistan, kun kiikutin Post-levyn kotiin sieltä Tavastian vieressä sijainneesta, jo edesmenneestä levykaupasta (olikos se Diskeri-niminen tuolloin?). Kun Army Of Me pyörähti käyntiin, olin myyty. On oikeastaan melko yhdentekevää, mitä Björk biisissä laulaa. Voisin kuunnella pelkästään tuota basslinea maailman tappiin asti. Enkä ole edes basisti.

Army Of Me -videolla Björk palasi tekemään yhteistyötä ranskalaisen Michel Gondryn kanssa, jonka krapulaista surrealismia huokuva video tuo mieleen Terry Gilliamin dystopisen scifi-satiirin Brazil, sieltä jostain 1980-luvun alusta. Videolla Björk kruisailee jättiläisrekalla, jonka moottorina on metallisia hampaita. Gorilla-hammaslääkäri löytää laulajattaren suusta jättimäisen timantin, ja lopussa räjäytetään nykytaiteen museo.

”Kirjoitin sen rankan ryyppyreissun jälkeen. Olin tilassa, jossa ihminen ei piittaa mistään”, Gondry on paljastanut videostaan. Itse olen aina näihin päiviin asti ollut siinä uskossa, että moinen c’est la vie -asenne tulisi ranskalaisilta luonnostaan…

Army of Me -single julkaistiin 21. huhtikuuta 1995, kaksi päivää Oklahoman pommi-iskun jälkeen, joten kunnioittaakseen kansalaismielipidettä MTV poisti videon listoiltaan ennen kuin sitä oli esitetty kertaakaan. Muistan itsekin nähneeni videosta ensin vain jonkunnäköisen saksitun version, joka loppui tekstiin ”to be continued…” juuri ennen tuota räjähdystä. Sittemmin myös sensuroimaton versio ujuttautui MTV:n videovirtaan.

Hauska huomio videosta: räjähdyksen jälkeen museon neonvalokirjaimista jäävät jäljelle vain kirjaimet ”Mu…m” – liekö islantilaisyhtye Múm napannut tästä nimensä?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Yksi onnistuneimmista Army of Me -covereista on ranskalaisen atmosfäärimetalliyhtye Klonen versio vuodelta 2010.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!