Popklassikot 1981

#23 ESG – Moody

Popvisa!

Musiikki pelasti Scrogginin siskokset pahoilta teiltä.

Mikä yhtye soitti Hacienda-klubin avajaisissa ja New Yorkin Paradise Garagen lopetusbileissä? Kyllä, se oli bronxilaisten siskosten (Renee, Deborah, Valerie ja Marie) muodostama ESG, jolle sisarusten äiti oli hommannut bändikamat, jotta tytöt eivät päätyisi pahoille teille.

ESG:n ensimmäinen ja klassisin julkaisu oli Factory Recordsin julkaisema kolmen kappaleen ep, joka sisältää kappaleet Moody, You’re No Good ja U.F.O. Se äänitettiin Manchesterissa tuottajalegenda Martin Hannettin huomassa. Perimätiedon mukaan sisarukset (ja kongo-mies Tito) päätyivät Hannettin kanssa studioon, kun Joy Divisionille buukattu studioaika jäi käyttämättä Ian Curtisin päätettyä päättää päivänsä.

Vaikka Hannettilla oli varmasti ajatukset toisaalla, tallentui nauhalle jotakin maagista. Harvoin – jos koskaan – on yhdessä kappaleessa yhdistelty niin täydellisesti montaa genreä. ESG:tä hehkutettiin ep:n julkaisun aikaan PIL:n Metal Boxin ja Motownin täydelliseksi liitoksi. Moodyn minimalistinen, krautrockista, postpunkista ja funkista ammentava groove, onkin vaivattomuudessaan täysin omaa luokkaansa popmusiikin historiassa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
ESG – Moody

Bonus!

Missä kulkee sämpläyksen ja coverin raja?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Tricky – Mellow

Bonus II!

Punkfunkin yhden hitin ihmeetkin ratsastivat Moodyn poljennolla.

http://youtu.be/K934H6OoqoU
Radio 4 – Dance to the Underground