Popklassikot 1979

#22 The Knack – My Sharona

The Knack, sakkolihan ystävät.

”Come a little closer huh, ah will ya huh
 /
Close enough to look in my eyes, Sharona /
Keeping it a mystery gets to me /
Running down the length of my thighs, Sharona ”

Joskus 2000-luvun alkupuolella Koffilla oli mainos, jossa soi erityisen vetävä kitarariffi. Mainoksen sisältö on jo unohtunut, mutta tuo riffi The Knackin kappaleesta My Sharona pyörii edelleen päässäni. Tuo ”dägä-dägä-däk-kä” lienee yksi tarttuvimmista riffeistä ikinä.

The Knackin kitaristin Berton Averren jo ennen yhtyeeseen liittymistä kirjoittama riffi miellytti yhtyeen keulahahmoa Doug Fiegeriä niin paljon, että hän päätti kirjoittaa sen ympärille kappaleen. Fieger on kertonut käyttäneensä tuntemiansa tyttöjä laulunaiheina jo ennen My Sharonaa, mutta tämä kappale vei niin esittäjänsä kuin laulun aiheenkin hetkeksi koko maailman huulille.

Doug Fieger kuuli Berton Averren riffin päässään aina ajatellessaan Sharona Alperinia, häntä kahdeksan vuotta nuorempaa lukiolaistyttöä. Lopputulosta voi sanoa melko riettaaksi. Fieger kuulostaa siltä mitä hän tuolloin varmasti olikin eli kiimaiselta nuorelta mieheltä. Lyyriseltä anniltaan varsin suorasukaisessa kappaleessa nuorimies ilmaisee kiinnostuksensa sakkolihaan.

”Such a dirty mind /
Always get it up for the /
touch 
of the younger kind”

Omat ajatukseni lähinnä ilmakitaroinnin ja kaljanjuonnin äärelle vievä teos on yhä tehokas. Kappale perustuu lähinnä idioottivarmaan riffiinsä, ja siksi onkin hauskaa, että kappaleessa on kaksi kitarasooloa. Ajatus tuntuu oudolta, mutta kuunnellessa esimerkiksi Tommi Läntisen johtaman Boycottin vuonna 1987 levyttämää tulkintaa, alkaa puuttuvaa kitarasooloa tulla ikävä – ja The Knackia muutenkin. Soolonvinguttelut luovat yksinkertaiselle kappaleelle draaman kaarta.

Mutta mitä kuuluu Sharonalle? Nykyään Sharona Alperin myy asuntoja julkimoille Los Angelesissa ja kertoo hänestä kertovan laulun olleen hänen liiketoiminnalleen hyväksi. Ei lienekään yllätys, mitä tapahtuu ensimmäisenä, jos Alperinin kotisivuilla sattuu vierailemaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!