Popklassikot 1991

#22 Richard Marx – Hazard

Tässä oli ennen kuva Richard Marxista, mutta tekijänoikeudellisista syistä tässä on nyt kuva Ransu Karvakuonosta.

“My mother came to Hazard when I was just seven
Even then the folks in town said with prejudiced eyes
That boy’s not right”

Hazard on mielenkiintoinen poikkeus siirappisen aikuisrockin saralla kunnostautuneen Richard Marxin suurimpien hittien joukossa. Vaikka takatukan kolmannella studioalbumilla Rush Street ilmestynyt kappale muistuttaa muodoltaan Right Here Waitingin ja Now And Foreverin kaltaisia imelyyksiä, on se varsinaiselta teemaltaan jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Hazard on kiehtova yhdistelmä rakkausballadia ja murhamysteeriä.

“Three years ago when I came to know Mary
First time that someone looked
beyond the rumors and the lies
and saw the man inside”

Hazard kertoo tarinan ulkopuolisuudesta, rakkauden kaipuusta ja rikoksesta. Surumielisen kappaleen kertojaminä on kaupungin outolintu, jonka ainoa elämänlanka tuntuu olevan suhde naiseen nimeltä Mary. Kun Mary löydetään kuolleena, joutuu kertoja syytetyksi murhasta. Marx jättää taitavasti kuuntelijan tehtäväksi arvioida, onko menneisyytensä riivaaman miehen vakuuttelut syyttömyydestään täysin vilpittömiä.

“I swear I left her by the river
I swear I left her safe and sound
I need to make it to the river
And leave this old Nebraska town”

Oikeassa elämässä Hazard-niminen paikkakunta sijaitsee kuin sijaitseekin Nebraskan osavaltiossa. Erään version mukaan Marx oli pyöritellyt sanoituksen kohtaa ”leave this old Nebraska town” pidemmän aikaa, kunnes otti yhteyttä osavaltion viranomaisiin saadakseen listan nebraskalaisista paikkakunnista. Faxi lauloi ja pian Marx sai kappaleeseensa täydellisesti istuvan nimen. Noin sadan asukkaan pikkukylä on ilmeisen ylpeä tultuaan ikuistetuksi kansainvälisesti tunnettuun popklassikkoon.

Varsinaiseen loistoonsa tämä hieno kappale herää saadessaan rinnalleen kuvan. Hazard on tässä mielessä oivallinen esimerkki musiikkivideoaikakauden pophitistä, jolle liikkuvan kuvan ja musiikin liitto on avain kuolemattomuuteen. Michael Haussmanin taitavasti ohjaama video syventää kappaleen tarinaa jättäen siihen paitsi vihjeitä, myös riittävästi aukkoja ja umpikujia. Estetiikaltaan 1990-luvun ”vaarallinen” ja ”intohimo” sanoja otsikoissaan hyödyntäneet tv-elokuvat mieleen tuovasta musiikkivideosta tehtiin vieläpä kaksi hieman erilaista versiota, jotta kappaletta ympäröivä salaperäisyys olisi täydellinen.

Kuten maailmanhistorian suurimmat arvoitukset tai vaikkapa niin ikään samoihin aikoihin populaarikulttuurin puolella kohauttanut Laura Palmerin murha, myös Richard Marxin Hazard ruokkii jatkuvasti uusia tulkintoja ja selityksiä. Vielä parin kymmenen vuodenkin jälkeen meitä kiehtoo yksi ja sama arvoitus: kuka murhasi Maryn?

Videon ensimmäinen versio.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Videon toinen versio.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Musiikkibisnes osasi luonnollisesti ottaa kaiken irti Hazardin moniulotteisuudesta. Musiikkivideoiden saavuttaman suosion myötä markkinointikoneisto alkoi pallotella ideaa kappaleen ympärille rakentuvasta elokuvasta, mutta aikeista luovuttiin. Elokuvaprojektin jälkiä on kuitenkin nähtävissä Hazardin sisältäneen Rush Street -albumin mainospätkissä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS II!

Hasardihommista lauloi aikoinaan myös Keskustan oma takatukka Mikko Alatalo.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!