Popklassikot 1995

#22 Garbage – Stupid Girl

…ja tähän sitten se vapaavalintainen ”kolme miestä ja baby” -mukaelma.

Saumakohdat ovat aina hedelmällisiä popkulttuurissa. Silloin on helppo ikään kuin myötäillä tapahtunutta mutta silti näyttää tietä sille mikä on tulossa, jos vain on tarpeeksi fiksu tietääkseen sen.

Garbage oli täydellinen grungen jälkeisen aikakauden tuote. Projektissa oli (ja on) mukanakolme tuottajasetää, jotka tietävät täsmälleen mitä nappulaa vääntää. Keulakuvakseen sedät palkkasivat itseään nuoremman Shirley Mansonin, joka tiesi täsmälleen mitä narua (vihje: se roikkuu noin 50 prosentin todennäköisyydellä sinunkin jalkojesi välissä) kiskaista.

Grunge petasi Garbagen. Olihan Butch Vig yksi suuntauksen kantavia voimia, jopa tuotti Nirvanan Nevermindin. Garbagessa olikin paljon grungea, etenkin varhaisissa singleissä: Vow, Queer ja Subhuman (joka ei päätynyt esikoislevylle) olivat kaikki virtaviivaistettuja versioita grungen ”vittu olen sekaisin” -estetiikasta. Hyvin tärkeänä erona oli vain, että laulajana oli maskuliinisen ruutupaitanarkkarin sijasta kaunis nainen, joka vielä tuntui tarkoittavan mitä sanoi. Jokainen terve alle 25-vuotias heteromies halusi tuupata Shirleytä, vaikka ei välttämättä halunnut olla paikalla enää täyttymyksen jälkeen.

Stupid Girl on kuitenkin Garbagen mittakaavassa se rohkein veto. Sen lähtiessä soimaan viimeisetkin grungen kahleet valahtavat lattialle, tämä on popmusiikkia korskeimmillaan. Kappale palauttaa kuulijan mieleen myös miten oiva sana ”stupid” on. Sitä ei voi sanoa ilman, että sylkee sanan ulos: kuinka punkia, kuinka grungea. Kuultuamme sen me kaikki tiedämme olevamme ”tyhmiä tyttöjä”, Shirleyn totalitaarisen halveksuva intonaatio määrää sen. Biisi ei kerro tyhmästä tytöstä vaan siitä, joka lausuu arvoasetelman; tämä tyttö on varmaan pantavissa, mutta kenellä on aktin jälkeen kehnoin olo?

Stupid Girl myös iskee graniittiin Shirley Mansonin roolin yhtenä harvana rockin oikeana alfa-naisena. Vaikka Garbage ei ole immuuni amerikkalaisem mustan musiikin trendeille, Stupid Girl on iso keskisormi jenkki-r’n’b:n tyttötähdille, jotka ovat nopeatempoisissa kappaleissa silkkaa feminismiä mutta slovareissa tohveleita suussaan kantavia pilluhenkareita. Tähän ei Warpaint pysty.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!