Popklassikot 1981

#22 Depeche Mode – Just Can’t Get Enough

Vince Clarke (oik.) perusti Depeche Modesta lähdettyään ensin Yazoon ja myöhemmin Erasuren.

Ti ti tittidi tit ti
Ti ti tittidi tit ti

Just Can’t Get Enoughin avaava riffi on niitä koukkuja, jotka jämähtävät päähän yhdeltä kuulemalta. Itse asiassa olisi helppoa ajatella, ettei kappaleessa juuri muuta olekaan.

Depeche Moden läpimurtosingle on kuitenkin luultua ovelampi. Koukuttavaa riffiä käytetään alun jälkeen säästeliäästi, vaikka sen nykivä rytmiikka kannatteleekin kappaletta.

Toiseksi koukuksi nousee nimihokema, joka kuullaan kolmen ja puolen minuutin aikana noin 50 kertaa. Sitä, mistä ei saada tarpeekseen, ei kuitenkaan vaivauduta yksilöimään.

Muuten teksti on kauniisti sanottuna simppeli:

”When I’m with you baby
I go out of my head
And I just can’t get enough
And I Just can’t get enough
All the things you do to me
And everything you said
And I just can’t get enough
And I just can’t get enough

Viime keväänä yhtyeen Andy Fletcher vinoilikin olevansa iloinen, että kappaleesta katsomolaulun tehneet Celticin ja Liverpoolin fanit muistavat sen kaikki sanat.

Popkappaleen pilkkaaminen simppeleista sanoituksista on paitsi turhaa, menee myös yleensä ohi maalin — kuten tälläkin kertaa. Just Can’t Get Enoughin oivaltavuus ei ole ainesosien runsaudessa, vaan siinä, kuinka ekonomisen tarkasti niiden mahdollisuudet hyödynnetään. Se oli uuden vuosikymmenen ääni ja lukemattomien syntetisaattorihittien esikuva.

Kappale on myös Depeche Moden perustajan ja alkuvuosien biisintekijän Vince Clarken viimeinen single yhtyeelle. Tämä on nostanut kommentteja, joiden mukaan Just Can’t Get Enoughia pitäisi ajatella enemmän varhaisena Erasure-raitana kuin Depeche Mode -teoksena.

Näkemys on kuitenkin väärä. Kuunnelkaa esimerkiksi väliosan rumpukoneen kaiuttomia iskuja: niissä on jo Enjoy the Silencen siemen.

http://youtu.be/a84L1hVVEls