Popklassikot 1998

#22 Cher – Believe

Cherilyn Sarkisian eli tuttavallisemmin Cher.

Cherilyn Sarkisian eli tuttavallisemmin Cher.

”Do you believe in life after love?”

Uskotko kolmanteen mahdollisuuteen? Uskotko siihen, että yllät poplistojen kuningattareksi vuosikymmeniä myöhemmin, kun olet laulanut ihmisten sydämiin jotain I Got You Baben tapaista? The Beatles oli ja meni, The Rolling Stonesin relevanssi oli kuihtunut olemattomiin ja Michael Jackson kulkenut pitkän ja mutkaisen tien lapsitähdestä popin kuninkaaksi ja tabloidien sylkykupiksi.

Entä jos tietäisit, että siellä jossain odottaa vielä se biisi?

Believe myi miljoonia ja miljoonia ja taas miljoonia ja vei listojen kärkeen 52-vuotiaan laulajan. Siitä tuli Cherin uran ylivoimaisesti suurin hitti ja ehkä jopa niin sanottu signature song – biisi, josta hänet muistetaan. Se kumosi hetkeksi popmaailman painovoiman, joka yleensä on hyvin turmiollinen viisikymppisille. Voisitteko kuvitella Madonnan saavan ensi vuonna Like a Prayeria suuremman hitin?

Believe on, paitsi poikkeus poplistamaailmassa, niin äärimmäinen esimerkki siitä, mitä hyvää viimeisimmän teknologian käyttäminen popissa voi saada aikaan. Tietojen mukaan kappaletta alettiin tehdä jo kuusi vuotta aiemmin ja se kiersi lukuisilla tuottajilla ennen kuin Mark Taylor jalosti siitä pajassaan suoraviivaisen ja modernin tanssilattiaohjuksen. Sydänsuruisina Believen tahtiin tanssineet ovat voineet tuntea ne kylmät väreet, jotka valtaavat kropan, kun kaiuttimista kuuluu:

”But I know that I’ll get through this
’Cause I know that I am strong
I don’t need you anymore
Oh I don’t need you anymore
I don’t need you anymore
No I don’t need you anymore”

Eikä pidä unohtaa, miten rohkeasti niinkin loistava laulaja kuin Cher antoi tuottajien käsitellä ääntään. Ehkä koska hänellä ei ollut mitään hävittävää. Kun Cherin kaltainen flopannut veteraani alkoi levyttää tanssialbumia, kukaan ei odottanut mitään. Se oli kaikki tai ei mitään, all or nothing now, kuten tähti Believe-emoalbumin kolmannella singlellä lauloi. Miten viisikymppinen (joskin iättömältä näyttävä) muori voisi muka oikeasti haastaa poikabändit tai Britney Spearsin, josta niin kohistiin?

Mutta niin vain Cher saavutti Believellä lopulta kaiken mitä pophitillä voi saavuttaa. Siksi se on ehkä kaikkien aikojen popklassikko.

http://www.youtube.com/watch?v=LbXiECmCZ94

Bonus!

French and Saundersin huikea Cher-parodia vuodelta 2005.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!