Popklassikot 1986

#22 Beastie Boys – Brass Monkey

Messinkisen apinan ystävät, Beastie Boys.

Messinkinen apina? Mistä helkutista nämä sällit laulavat – tai hoilottavat kaljanhuuruisesti remuten?

Brass Monkey on joko, no tottakai, metallinen apinapatsas tai dekkarileffa vuodelta 1948. Yhtyeen kotikulmilla New Yorkissa on myös samanniminen baari, joka vaikuttaa jo luultavammin kappaleen oikealta aiheelta. Se on kuitenkin perustettu biisin julkaisemisen jälkeen, joten tuskin näinkään on.

Samasta aihepiiristä biisin kertomuksellinen ydin kuitenkin löytyy. ”Brass monkey” on juomasekoitus, tai itse asiassa useita erilaisia. Yksi näistä on seuraavanlainen: olutpullo nautitaan etiketin yläosaan asti raakana ja täytetään pullo appelsiinimehulla. Valmista Brass Monkey -juomasekoitustakin on ollut saatavilla, ja mitä ilmeisimmin juurikin tämä eväsmallinen nautintoaine on karmean kolmikkomme ihannoima tuote.

Saletisti näin, koska lyriikoissa mainitaan useaan otteeseen, että minä ja jengi dokataan ”brass monkeya”, pullosta ja tölkistä. Ja samalla rockataan, kovaa.

Mistäpä muustakaan räkänokkainen, kaljaa roiskivana punkbändinä aloittanut rymykolmikko voisi räppäreiksi ryhdyttyäänkään kappaleita tehdä kuin ryyppäämisestä? Koko Licenced to Ill -debyytti kiertelee paljolti saman aihepiirin ympärillä, sisäpussin kaljoittelupitoista kuvitusta myöten. Ja harraste on nimenomaan rehdisti läiskyttelevää dokailua ilman hienostelun häivää. Sitä varten omat eväätkin on messissä.

”We’re offered Moet – we don’t mind Chivas
Wherever we go with bring the Monkey with us”

Beastie Boysin rymypojat ovat kuitenkin huomaavaisia humalikkoja ja haluavat ohjeistaa kuulijoitakin nauttimaan juomasekoituksen oikealla tavalla. Näin se tehdään oikeaoppisesti:

”Put your left leg down – your right leg up
Tilt your head back – let’s finish the cup”

Wild Sugarin Bring It Heren (1981) introsta suoraan napattuun torviriffiin ja TR-808-rumpukoneen karuun old school -hiphop-biittiin tukeutuva Brass Monkey kuvaa Beastie Boysin tyylillisesti moneen suuntaan remeltävää debyyttilevyä erinomaisesti. Kappaleen suorastaan ääliömäinen simppeliys ja matalaotsaisen hokeman tarttuvuus yhdistettynä ilomieliseen meininkiin tekevät siitä taatusti riemastuttavan ääniraidan – tiedätte kyllä minkä toiminnan oheen.

Kovin monta annosta ei kaksi- ja puoliminuuttisen kipaleen aikana tosin ehdi nauttia – etenkään, kun kertosäettä on hoilottettava mukana vähän väliä:

”Brass Monkey, that funky monkey
Brass Monkey junkie, that funky monkey”

Ääliömäistä, kyllä, mutta juuri siitä syystä niin mahtavaa. Näillä eväillä singleä on kuitenkin mennyt kaupaksi yli puoli miljoonaa kappaletta. Ei hassummin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Richard Cheese esittelee aiheesta erilaisen näkemyksensä parhaaseen ruotsinlaivatyyliin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!